Vildsvin och fårvallning

I lördags begav sig jag och 6 sockervindar (Pia/Vasco, Matilda/Viggo, Maja/Link och Malin/Vegas/jamma) ut i spårskogen. Ner mot Härjarö och Äppelnäsgrund för att spåra och grilla korv i det fina vädret.

Jag la spår till Malin och Vegas. Målet var 1500 meter som ett elitspår. Skogen såg fin ut. Det är naturreservat så det är riktigt åldriga träd och djupare in blev det sankare, diken stora trädvältor och stammar som låg med mossa över sig. Riktig mysig urskog! Ja så var det så vildsvinsbök över allt. Rötterna från träderna låg ovan marken. Grisarna hade tom en egen lerbassäng och jag gick och funderande på var de nu kunde hålla till just nu… för att jag hamnat i vildsvinsparadiset stog helt klart för mig. Spår efter vildsvin har jag ju förstås sett i mängder förr, men aldrig lyckats se någon i skogen. Jag fick vika av då ett dike var lite väl brett, så en tätare skog och där ville jag då inte gå in så jag vek tillbaka lite sur äver hur jag skulle få ut 1,5 km… Skogen blev torrare och ljusare igen och så plötsligt hörde jag något och kollade åt det hållet och där sprang ett vildsvin iväg med svansen snurrandes efter sig, såg även nått smått som kutade efter. Hoppan! Lugnade mig med att de faktiskt tog till flykten illa kvickt när de måste ha hört mig och fortsatte spårläggandet. 1,3 blev det alla fall enligt runkeeper.

Malin lade spår till Pippi brevid mig och hade även hon haft närkontakt, men bara hört dem:-/

Så samlades vi i solen för fika och korvgrillning. Efter sådär 2 timmar började de spåras.

Jamma och Viggo började och jag väntade för att följa med Malin och Vegas ut och försvara dem från ev vildsvinsattacker, vad gör man inte för sina “barn”. Vegas spårade fint och det var just vid stället jag sett vildsvinen som han faktiskt spårade ur och slog en hel del. Men det var inga probelm att spåra genom deras marker i övrigt. Duktig kille.

Nu hade Pippis spår legat över 3 timmar och efter mig fick jag både Malin och Matilda. Oj dessa marker var om möjligt ännu mera vildsvinsparadis, skönt att ha med sig sällskap vill jag lova. Pippi var så duktig, tuffade på fint och hittade pinne efter pinne. Riktigt fint jobb gjorde hon!

Under lördagkvällen så chattade jag med Erika som har kull 3 Gin och föreslog att hon borde komma hit och valla med oss. Sagt och gjort. kl 10 anlände dem till Enköping.

Vi träffades i fårhagen och kollade in 3 syskon från kull 3. Gin blev på nytt född och tände till och Erika suckade om att nu tar vi det från början igen då… Jamma fick valla med både Maja och Malin och visar vad hon gillar här i livet. Matilda blev åter igen övertalad att gå in med Viggo. Först styrd av Maja men så smet Maja ut och det var så roligt att se att både Matilda och Viggo börjar fatta vad det rör sig om. Viggo var till skillnad från sina systra lugn och fin hela tiden och sista passet provades även liggkommando som funkade. Matilda blev så glad!

Liggbilden

Full fokus på Gin

Självklart fick fåren vatten av snälla Matilda

Vi lunchade och så blev det spår och lydnadsträning i väntan på spåren. Pippi gick ca 400 meter också idag rikitgt fint. Älva fick avsluta Achilles spår då de hade två apporter kvar och en del snitslar och det fixade hon så fint.

Japp nu är vi trötta men det är ju hela två dagar till ledigt så mera väntar ….

Obligatorisk släktbild. Mamma, Gin, Jamma och Viggo

One thought on “Vildsvin och fårvallning

Comments are closed.