Valpfilm och tankar kring mentalitet

Känner genast att jag måste förklara mina tankar. Har ingen anledning att klanka ner på någon hunds MH eller peka ut någon alls. MH är just en beskrivning av en ung hund (förhoppningsvis ung hund). Som visst kan vara en tillfälligt dålig dag i en hunds liv. Men ju flera MH jag ser så blir jag mer och mer fundersam på hur man ska kunna tolka ett MH genom att kolla siffrorna på pappret. (Lika besviken varje gång över att det inte är så lätt) Det jag menar är att man ser hela bilden om man får se hunden agera utefter hela banan. Två hundar som får 1 i nyfikenhet kan vara som natt och dag i reaktioner. Dessutom ska vi inte väga in tekningska fel och andra omständigheter som sker. Förare med alldelles för mycket ledarskap i kan också bli missvisade. Beskrivare som inte alls ser samma sak som jag gör eller liknade. Ville poängtera hur viktigt det är att se det på plats för egen tolkning.

MH är en beskrivning som beskriver en hund reaktioner och vad man tycker är bra är högst individuellt. Helt beroende på ras och vad man önskar i sin hund. Det är ju öppet för alla, både valpköpare och uppfödare att kolla in och se vad man vill ha själv. Även där är värderingarna olika från person till person vilken typ av hund som passar. Men jag anser att som uppfödare så borde jag informera blivande valpspekulanter vad jag önskar för typ av hund. Jag är inte där och kommer förmodligen inte dit heller, till idealet. Men avel handlar om att stegvis förbättra och att använda det bästa tänkbara för att i nästa generation även där plocka ut vad som blev bra. Men att nå till idealet på en kombination, nej det gör man inte om man inte har väldigt lågt ställda krav och kanske en lyckoträff i en individ som kommer väldigt nära eller så har hunden helt enkelt inte blivit utsatt för det som skulle kunna visa sig vara hundens nackdel och det tror jag är väldigt vanligt (ställer man inte ut sin hund så slipper man höra att den är ful, gör man inget MT så slipper man få den mentalt bedömd). Inte heller säkert att två mycket bra hundar producerar lika bra valpar. Men det som är spännade är att se om det finns något som går som en röd tråd genom avkommorna. Ett MH kan vara en nyckel att se det på. Finns även mycket viktiga saker i mina ögon som inte alls syns på ett MH eller MT. Vardagen är ju den största delen av hundens liv där vi ska stå ut med den.

En sak jag blir irriterad på är hur en del bara ser en enda siffra i ett MH och det är siffran på skotten. Hunden har gjort ett bra MH bara den har 1 på skott. Det kan jag inte förstå, finns många flera siffror som är viktiga och även kombinationer av siffror… Men skottsiffran är den som verkar lättast att förstå och bara hunden fått 1 på skott så är det ett bra MH. Visst är skottfastheten jätteviktig för våra brukshundar och särskilt med tanke på att vi har en vallhundsras som väldigt lätt går åt fel håll om vi inte hela tiden jobbar på att få den mentalt stabil. Ändå måste vi blanda in förarmjukhet och viljan att jobba för någon och inte bara åt sig själv. En mjuk men tuff hund.

Så finns det även olika delar av mentaliteten som  kombinerar en bra hund trots att något brister. En hund med massor av leklust kan övervinna sin sociala osäkerhet om den ÄLSKAR att leka. Även en stor del av skotträdsla. Olika saker får hunden att jobba. Hundar jobbar med olika typer av bränsle kan man säga. En del bensin en del på el och vissa på bara kärlek. Bara den jobbar så är det ok för mig! Men garderar jag som uppfödare med hundar som gillar både mat, lek/kamp och mänsklig kärlek borde jag ha större sannolikhet att få avkommor som åtminstånde vill jobba för nått. För att ta sig igenom ett elitsök krävs massor av bränsle, inte alls samma sak som att träna sök eller ha en vallhund till husbehov. Träna upp hunden till VP så har du utsatt den för massor av mer press än vad du gör på ostrukturerad träning i hemmiljö. Lydnadsklass i all ära men det kan vilken ras som helst bli champion i. Var inte Sveriges första lydnadschampion en papillon?

Mitt mål är allafall att hunden ska klara av elitklassena i bruks. Jag har en idé om vad som krävs för att hunden ska nå dit med så lite träning som möjligt, det är väl där en bra förare också kan lyfta en sämre hund. men går de fort så var det förmodligen lite lättare. Sedan är jag övertygad om att dessa hundar även klarar av andra hundsporter. Just nu tycker jag det är svårt att avla fram kompletta vallhundar. Finns för lite att se där. Inte många vallar med sina aussies. Finns där bara 2 hanar som klarat ett VP så är det inte mycket att gå på. Så får man ju inte heller äran att se alla träna heller. Därav så uttalar jag mig inte om just avel på vallanlag. Även om det också väger in om det finns fakta som säger att hunden är en bra vallhund.

Drivkraften i hunden är viktig, man kan inte ha en hund som lägger ner. Framåtanda, nyfikenhet och orädsla. En modig hund som vill! Och vad är det för fel i att kunna ge sin hund en negativ kommentar? Man måste våga se det som inte är bra. Man kan inte bara försköna och försköna hela tiden. Kan man inte se det negativa så kan man inte förbättra. Men det är min åsikt. Klart att man även ska skryta om vad som är bra och framhäva det, men ta sig en funderare på vad som behöver förbättras. Ingen är perfekt!

Oj det skulle inte bli så långt… men mycket ville ut…

Här är allafall de mest perfekta små valparna (tills motsatsen är bevisad) med sin lättskrämda storesyster;-)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1kqvyvFANjU]

One thought on “Valpfilm och tankar kring mentalitet

  1. Bra tankar där:-) Förutom mentaliteten som är inte nog så viktig måste ju indviden vara frisk och “funktionellt” byggd. Inte lätt att få alla delar på plats……Viktigt i alla fall som du skriver att våga se alla delar, positiva och negativa. Lycka till med med framtida aveln!

Comments are closed.