Vallkurs

Helgen har spenderats i Mullsjö på vallkurs hos Isi och Ann Awes.

Det har varit en jätterolig kurs där vi jobbat på 3 stationer och hela tiden cirkulerat runt i 3 grupper. Man har kunnat jobba på sin egen nivå med sin hund och fått bra hjälp av de duktiga instruktörena. Alla måltider har varit inklusive och det är ju alltid något som är ett stort plus att få sätta sig i värmen vid ett dukat bord.

Vi började med stationen fålla in och fålla ut med hjälp av Awes. Fåren gick i ett mindre utrymme och skulle in i en fålla. Den första fårgruppen vill gärna in i fållan men på eftermiddagen var de utbytta till en grupp som verkligen inte ville in i fållan och då blev det jobb för hunden. Kul att se vad hunden gjorde när fåren inte ville flytta sig och utmanade. Man fick tänka på placering på sig själv och hunden. Minsta lilla rörelse räknades. Jätte kul övning och jag fick se att Tijah blev ganska ställd när fåren inte ville utan istället bara stog och stirrade tillbaka på henne. Både mitt och även förhoppningsvis Tijahs självförtroende i dessa stunder växer ju mera situationer vi ställs inför.

Vegas och Malin

Andra stationen var inomhus i fårhuset. Tackor och även baggar skulle gås igenom. En del hade testikelinflammation och en del juverinflammation. De skulle vägas en och en. Grindar och smala gångar att slussa fåren genom. Vi själva lärde oss hur vi flyttar fåren både bakåt och framåt med enkla knep. Vi fick känna på friska juver och sjuka juver. De sjuka är idag på väg till slakt, tyvärr… stackars dem…men så är det i en uppfödning. Hunden fick mata på och jobba i trånga utrymmen och inte alltid vid vår sida utan själva i de täckta gångarna och vi förare utanför. Vi fick beröm för fin och effektiv djurhantering. Isi var det som drillade oss i detta.

Den tredje stationen var väl den man är mest van vid från div. kurser. En större fålla/inhägnad där vi tränade på det som behövdes. Lydnadsstationen kallades den väl. Där fanns Anna (Mabitails) och Nils (Awes och Isis son) för att hjälpa oss.

Maja och Link får hjälp av Nils att komma igång med fösningen

 På söndagen fick valparna, Pippi och Pax tiden i denna station. Pax testades för första gången. Han fick fint beröm!

Pax fick träffa får för första gången

Pippi fick nu chansen att visa vad hon kunde på lite större utrymme. Hon har ju tidigare bara gått lös i våran lilla fålla. Nu kunde hon flytta runt fåren och det gjorde hon! Hämtade dem och häll ihop dem. Jätte duktig var hon. Ligg funkade inte alla gånger men att belöna ligget med att direk få fortsätta gav ett sanbbt resultat.

Pippi trycker sig självsäkert mellan staket och flock. Inga får fick en chans att ifråga sätta henne. Pax fick en stångning men jag vet inte om han märkte av den. Han brydde sig inte alls om det. Samma tacka utamnade även Link och han såg det direkt och talade om att det inte var någon ide att tänka den tanken. Kul att se hur hundarna gör i dessa lägen. Våra får har ju ännu inte ifråga satt våra hundar.

Ja fortfarande jätte trött är jag. Skönt att ha en ledig måndag och ta igen sig. Måste snart ut och fortsätta träningen och kolla hur våra tackor har det med sina juver. Vi ska även börja rusta för vinterhagen för fåren.

Fick även glada nyheter från Sundsvall, Elisabeth hade varit och visat upp lilla fina Copper på utställning där de slutade som BIS-3a. Jätte grattis till det!!

Hon meddelar även att hon fått den allra bästa hunden och är så glad över honom. Kul att höra förstås!