Vallhundsprov!

Idag bar det då äntligen av till Bråfors och deras VP. Vi har tränat stenhårt ett par veckor för att försöka lyckas klara av denna utmaning.

21 st anmälda hundar och där ibland även Thing som fått hjälp av Maja då Things matte Mikaela är höggravid och fått order om vila. Thing gick ut som 5 och gör en fin runda. Små saker som förstås ger neddrag här och där men 68p och GODKÄND!!!

Kan jag vara annat än SUPER STOLT över min andra godkända vallhund? Näää så roligt att de dessutom är kullsyskon och Thing är rasens 15 gk hund.

Tijah hade start 19 och nervöst fick man se ekipage efter ekipage. Några riktigt fina rundor och några inte lika lyckade. Fåren hade drag. Jag var mest rädd för att tappa i upptaget då fåren har drag bakåt. I framdrivningen då de hade drag åt både höger och vänster. De ville inte raka vägen till föraren. Så var ytan där man tar djuren runt sig trång och de hade drag upp i en backe och hann de sticka upp där så var det svårt att få ut hunden i tid. Även drag i fösningen åt vänster, vårt sämsta håll… Banan var uppbyggd så jag skulle behöva skicka vänster vid båda grindarna. Tappar Tijah djur så är det då jag skickar vänster …

På skakiga ben stog jag allafall och höll fast mig i polen för startpunkten. Skickade höger, men tror att framför allt jag inte gjorde några tydliga signaler på vad jag ville. Tijah startade men sackade av och skar in samtidigt som hon tvekade, fick stoppa och skicka om. Samma sak hände nästan i jämnhöjd med djuren. Tvekade. Men nu fick jag ut henne fint och hon fick bra djup och la sig. Travade rakt mot djuren i upptaget men djuren drog åt vänster. Tijah var väldigt tveksam och vågade inte riktigt ta tag i djuren. Framdrivningen gick långsamt och djuren drog hela tiden åt vänster åt uppsamlingen. Tijah går ut och plockar upp dem men när jag vill ha henne fram rakt mot djuren så vill hon pendla upp åt höger och puttar ut dem igen. Två djur hamnar bakom de andra och hon får samla upp dem. Ja en hel del strul mycket pga av att hon inte får något bra tryck på dem då hon är så tvekande. Vid fösningen så har hon svårt att hålla fokus, vill pendla även då och djuren rör sig lite åt höger och lite åt vänster istället för att sätta fart på dem så blir det sick sack. Så efter första grinden blev det drivning. Ja vad säger man, inte ett avdrag på det momentet. Håller henne på benen hela tiden och fåren håller sig snällt bakom mig och Tijah gör det hon gillar mest, pendlar bakom och håller ihop dem utan att trycka dem genom mig. Infållningen gick smidigt, de stoppade och Tijah fick lungt gå mot dem och de gick in. Även i utfållningen får hon jobba ut alla. Så vi kom igenom provet utan missöden och utan tappad flock. Så skönt och nu i efterhand roligt!!! Vi fick ihop totalt 60 p. 50 hade räckt för gk, men minst 25 måste vara på hämtet och det hade inte vi vilket jag förstår. Förlorade hälften på utgången och mest på framdrivningen.

Så nu ska vi jobba på och prova igen, för omöjligt är det då rakt inte. Jo jag kan tycka att det var lite tråkigt att domaren bara gav en negativ kommentar, okoncentrerad står det och ja det var problemet där vi fick neddrag. Men sista delen, drivningen och fållan där vi fick fullt på kunde man ju fått något positivt ord på kan jag tycka… jaja man får lära den hårda vägen. Min hund hade verkligen lugnade inverkan på djuren och några drag efter framdrivningen fanns knapp för oss, där andra tappade djur både hit och dit.

One thought on “Vallhundsprov!

Comments are closed.