Vallhundskurs

I fredags var det åter dax att styra mot Mullsjö. Träffade Lotta och Ezili som redan hade hunnit anlända till våran lilla stuga. Det blev lite kvällsmys med pizza innan vi gick och la oss. Hann precis släcka och slappna av så gnäller en dörr till och snopna såg vi att ytter dörren öppnas! Ingen ville dock komma in så vi låste igen dörren ordentligt innan vi somnade.

Så lördag morgon och iväg till Ann och Isi Awes där våran kurs hölls. Dock blev det en extra sväng då jag ändast läst vägbeskrivningen lite slarvigt och styrde förstås hem till dem. Men kursen hölls på ett annat av deras alla fårställen.

Dagen bjöd på vallning av en mindre grupp på mindre utrymme, ankvallning och djurhantringsstation. Ankor har jag aldrig tidigare prövat på att valla så det var mycket spännade att få prova på detta. Det gick även mycket bättre än vad jag väntade mig efter min erfarenhet av fasaner i trädgården som hundarna med glädje jagar iväg. Tijah verkade tycka att ankorna var lika söta som jag själv och tog det lugnt och fint med dem. Kom snart på att det var ett helt nytt tänk när man vallar dem. Detta kommer det behövas övning i för att få till på ett snyggt sätt. Men jag älskade stilen att få valla på. Ankorna går så långsamt, eller de går fort men de kommer långsamt fram, så fort det går för fort så flaxar de vilket man förstås vill undvika, de snubblade lätt också och blev liggande. Hunden fick man styra långsamt och med finlir. Väldigt roligt!

Här är en film från Tijahs andra omgång hos ankorna

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eHY9Ih36FQA]

Även debut för Ezili och Lotta. Se hur Ezili tänds mer och mer i filmen. Snart kunde hon inte slita blicken från ankorna.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l4b2WT5_No8]

Inne i fårhuset blev det genomgång av tackor som skulle vägas och kollas av med hull och dräktighet. Det fanns massor av tackor där inne och ganska stora utrymmen och flera grindar och passager att passera. Grindar ska öppnas stängas, får ska plockas ut och fösas hållas isär och slussas. Också väldigt roligt och väldigt nyttigt för hunden. Har bra hjälp av Tijah hon är pålitlig och gör så gott hon kan. Vill ibland upp och runda när vi ska fösa på höger eller vänsterkanterna, men jag tror hon började förstå situationen att mota får som INTE ville in i hanteringsrännan.

På kvällen bjöds det på mycket god mat hemma hos Ann och Isi.

Mycket trötta och njöda med dagen somnade vi och hundarna i stugan.

Söndagen började Lotta och jag på stationen djurhantering. Jag hade önskat mig att få lära mig hur man välter och klipper klövarna på får. Det är så roligt med Isi då han blir glad att få lära ut vad han kan. Märks att han brinner för sitt jobb. Har filmat Lotta och Ezili. Båda två utan tidigare erfarenheter av får/vallning och fårskötsel.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oKb8NUzA72s]

Även söndagen hade en mindre fårstation där Tijah mest tränades i fösning.

Men allra allra roligast var ändå den större flocken ute. Har ju varit önskan länge att få träna på den här typen av får som verkligen rör sig och inte går fram till den tvåbenta. De hade ett ganska starkt drag upp åt vänster om filmaren, Lotta, till deras fårhus. Ann står med sin bc och passar, men det märks ändå tydligt. Gick hunden för nära så separerade de jätte lätt. Men åh vad roligt att valla på! Fick göra lite hämt och då även träning med en passhund, vilket inte var några problem, Tijah fick nästan hoppa över den och inte brydde hon sig i när den vallade lite på sidan om henne heller, utan full fokus på fåren. I första passet så litade jag inte fullt på att Tijah skulle fixa när fåren stack iväg från henne utan la henne och så fick hjälpredan stoppa upp dem igen. Hon har ju inga refarenheter av den här typen och av att valla så stor flock. Men hon anpassade sig snabbt och andra passet som här är filmat är hon med på noterna och så vågar jag låta henne sköta situationerna även om Ann tyckte jag skulle låta henne jobba mera. Jag vill väldigt gärna lägga henne och kolla upp läget innan jag startar om. Ska också låta henne sår på benen och inte lägga henne så hon inte kommer efter vid en rörelse i flocken. Försöker få henne att stå men hon la sig ändå, därav flaxandet med mina armar…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TFQLSTSu_eg]

Pippi har också varit med och kört ett pass varje dag. Var väl samma sak där för mig att tänka på, att låta henne jobba på utan att lägga henne. Pippi gillade även hon de lättflyttade fåren, blev mycket mera jobb för henne och såg även ett bättre avstånd till djuren.

Så sammanfattningsvis har helgen varit väldigt givande och både jag och hund har nya erfarenheter. Har också varit roligt att få se Lotta och Ezili jobba.

5 thoughts on “Vallhundskurs

  1. Låter som ni har haft en toppen helg! Kul med både bilder och videos, ni är så duktiga!! Den sista filmen med dig och Tijah var jätte fin, man ser tydligt hennes avstånd och arbete, den lärde mig lite mer om hur vallning ska se också:) “Aha, juste!”

    1. Bra Maria! Se och lär bara, haha. Ja filmen kan nog visa på en hel del då fåren är så lättpåverkade och har drag hem. Så syns det ju även vad som hände när hunden kommer för nära och fåren bara delas och sprids ut på rad.

Comments are closed.