Läsvärt för valpköparen

En Australian Shepherd från min uppfödning passar dig som lever ett aktivt hundliv, som har ett mål att träna och tävla i tex bruks, tjänstehund, lydnad, vallning, agility. Dessa hundar passar inte som endast sällskapshundar.

Jag är själv en aktiv tävlingsmänniska och tränar och tävlar aktivt just nu mest i sök, spår och vallning med mina hundar. Men har provat på det mesta inom hundvärlden.

Jag hoppas på en vidare livslång kontakt även efter valpköpet, jag vill att ni röntgar höftleder och armbågar och deltar på MH.  Självklart finns jag alltid till hands för frågor, problem och hjälp med träning. Självklart anordnas även valp/kennelträffar, vi tränar även tillsammans så ofta tillfällen bjuds. Det är viktigt för mig att få se mina avkommor i jobb för att kunna utvärdera min avel.

Jag vill vara stolt över de hundar som bär mitt kennelnamn därför skulle jag aldrig avla på föräldrar jag inte tror väldigt mycket på själv och har de egenskaper jag värdesätter som arbetande hund.

Pedigree indicates what the animal should be.
Conformation indicates what the animal appears to be.
But Performance indicates what the animal actually is.
-author unknown-

Tips för dig som söker en Australian Shepherd

Rasen skiljer sig en hel del mellan vall-/arbetslinjerlinjer, showlinjer och mixade där emellan. Både extriört och mentalt finns en hel del olikheter. Jag vill att du tänker till vad det är för något du vill använda din hund till och ut efter det sedan söker efter uppfödare och hundar som används inom just ditt område.

Använd dig av rasklubbens uppfödarlista/valpförmedling, de ställer de lägsta kraven man kan tycka att en hund som går i avel bör uppnå. På SKKs hunddata hittar du röntgenresultat och MH. Se till att föräldrarna visar upp bra socialitet och lite rädslor samt skottfasthet. Ska du arbeta med din hund se då till att det finns en stor portion lekslust! Kolla efter vad rasklubben ställer för krav och rekommendationer för valpförmedling. Kolla inte bara på blivande föräldrarna utan även på kullsyskon/familjen, tidigare avkommor osv. Hur ser HD/ED statistiken ut, skotträdsla och tillgänglighet? Fråga uppfödaren om vaktegenskaper, sjukdomar och hälsa. Sådant som är viktigt men ändå inte syns i hunddata. Föräldrarna bör inte heller vara för unga, rasklubbens rekommendation är minst 3 år. Detta för att hinna utvärdera och invänta ev sjukdomar som kan debutera i tidigare ålder tex epilepsi, spondylos och ögonsjukdomar. Ju äldre desto mera utvärderade är föräldrar och deras syskon.

Är uppfödaren aktiv inom samma gren som du vill syssla med så är sannolikheten mycket större att ni pratar samma språk. Uppfödaren har förhoppningsvis även mycket kunskaper inom området och kan dela med sig och hjälpa och stödja. Du måste lära dig läsa mellan raderna för alla påstår sig ha världens bästa hundar hemma, det finns även mycket felaktigheter och okunskap, tyvärr. Var noggrann i ditt val av valp och kom ihåg att ni ska leva många år tillsammans.

Vill du kunna använda hunden till vallning så är det jätteviktigt att föräldrarna är utvärderade och att det finns vallanlag. Be att få se föräldrarna jobba så du ser vad du kan förvänta dig av din valp. En stamtavla räcker inte!

Vill du har en aktiv sällskapshund med ett sött utseende ber jag dig att söka bland andra raser då en Australian Shepherd är så mycket mera än en färg, ögonfärg och svanslängd! Läs på om rasens historia!

Hjälp rasen åt rätt håll!
Stöd de uppfödare som väljer att sammarbeta och följer rasklubbens riktlinjer och avelsarbete. Valpkullar som följer rasklubbens valphänvisningskrav finns under rasklubbens valphänvisning. Dessa valphänvisningskrav är satta för att följa RAS riktlinjer och utveckla australian shepherden åt rätt håll. Rasen är en vall och brukshund!