Mål med uppfödningen

“First and foremost, the Australian Shepherd is a true working stockdog, anything that detracts from his usefulness as such is undesirable” ​

Mitt mål med uppfödningen är hundar som är helt friska, har social trygghet och då menar jag att de kan vara allt från neutrala i sociala kontakter till utåtriktade, det viktiga är tryggheten i samspel med alla tvåbenta, med en stor nyfikenhet och livsglädje, stor arbetsvilja tillsammans med koncentration och förighet, stor portion av lek och kamplust, helt utan negativ stress och rädslor. De ska till utseendet dessutom inte råda några tvivel om vilken ras de tillhör. Jag önskar en funktionell och välbalanserad extriör med smidighet och drive i rörelserna. Hundar med full kroppskontroll med lagom benstomme, varken finlemmade eller tunga. Ett intensivt, allvarligt uttryck tilltalar mig mera än nallebjörnstypen. Det måste synas att de kan arbeta i timtal och i värme. Pälsen ska vara funktionell och lättskött för en arbetade hund inte polarhundslik. I mina ögon är aussien en vallhund och jag arbetar aktivt för att både utvärdera, bevara och utveckla dessa egenskaper. Egenskaperna som gör en bra vallhund är samma egenskaper som gör en bra arbetshund i vilket område man än väljer att använda och träna sin hund i.

De kommer då fungera utmärkt i de flesta hundsporter.

Självklart kan jag ödmjukt säga att ingen hund når upp till alla dessa krav, men det är något att jobba mot och helheten är förstås viktigast. Vardagen ska fungera och hunden ska må bra både psykiskt och fysiskt.

De hundar jag använder i avel är i största möjliga mån DNA testade för de ärftliga sjukdomar som finns i rasen tex CEA/CH, prcd-PRA, ärftlig katarakt och MDR1. Ett mycket enkelt sett att undvika dessa sjukdomarna på avkommorna. Självklart görs även sedvanliga undersökningar också såsom ögonlysning, HD/ED röntgen. Jag vill veta vad som döljer sig och självklart göra allt jag kan för att undvika defekter hos min uppfödning. Allra viktigast är ändå en fungerande helhet och äldre tikar har jag kollat upp hos fysioterapeut för att tex utvärdera rygg och andra leder som inte röntgas automatiskt. Visar inte en äldre, arbetande hund tecken på problem så fungerar det. Jag stödjer också öppen sjukdomsredovisning i rasen och redovisar självklart mina avkommors resultat, bra som dåliga. Prio nummer ett i avel är en frisk hund och en frisk ras!