Uppflyttning till högre sök!

Begav mig till back up tävlingen på söndagen i Västerås. Lägre, högre och elitsöktävlingar var det även denna dag som klubben bjöd på.

Blev även denna gång början på appellplaneran för oss i högre och lägre. Hade velat börja i skogen då det är ju det avgörande för oss känns det som. Visst man kan ju misslyckas i lydnaden med (som tex tjuvstarta i apporteringen som ju hände dagen innan, men det är mycket som ska gå fel för att inte lydnadspoängen ska räcka) men Tijah känns väldigt säker i dessa momnent.

Vi lottades till nummer 5 och blev då sist i lägre. Bra, min önska var sent startnummer. Började med budföring och Tijah hann tagga upp sig lite då hon såg och hörde de andra hundarna innan. En schäfer skallmarkerade skytten och även en dobermann som skallade efter skotten fast mot mottagaren, mallen sprang i cirklar.. ja mycket roliga saker hände inne på plan som Tijah kunde kolla storögt på.

Vi visade upp momentet lika fint som dagen innan med dubbel 10 i betyg. Skönt! Sedan plats som dobermann avstog då han ju skällde på skotten och vi säger tack för det men kändes mindre kul att lägga bervid den gapande schäfer men som tack och lov höll tyst när själva momnetet började. Har ju faktiskt haft samma typ av hund i både Pippis appellplats och Älvas appelplats, vad är det för fel på hundarna som bara gapar?

En lugn och skön plats även tillsammans med de två högrehundarna fick vi. Tror alla fick full pott på detta.

Lydnaden gick utan missöden och denna gången kunde Tijah vänta på mitt apportkommando;-) MEN inte hade hon väntat på mitt kommando om jag dröjt med det på hoppet vill jag lova… Kul att hon är taggad och då jag kom på att vi inte tälvar elitlydnad och kan belöna hur mycket som helst mellan momenten så drog jag kanske upp henne lite väl mycket för på återhoppet dök det upp ett skall och även efter momentet så dök det upp flera skall, hehe inte likt Tijah att skalla av glädje så där.

Högre hundarna gjorde sitt uppletade och så åkte vi ut i skogen. Högre hundarna började och det gick inget vidare för dem. Cattledogen hittade en figge och terven hittade två.

Skogen såg trevlig ut, mycket vildsvinsbök i mossan var det överallt, men det kändes väl som att de inte borde finnas några kvar i rutan till min start:-) Mycket svag vind denna dag och ja solen sken och det var riktigt trevlig väntan i värmande sol.

Dobermannen gick det väl hyggligt för men sedan fann hundarna bara 2 figgar var och fick låga betyg. Verkade svårt där ute i skogen.

Försökte ta det lugnt och gilla läget med en spännade sökruta som väntade. Det blev tillslut vår tur och när vi närmade oss rutan så såg jag till min förvåning att den var ganska öppen, mera kalhyggelikt, inget kuperat men hala rutan låg i lite svag lutning. En del träd och buskage och MYCKET uppbökad mark.

Första skicket åt vänster näst intill motvind. Inget napp och inte heller fulldjupt skick, Tijah kanske vek av vid 40 meter. Till höger gick hon ut hälften och vek sedan skarpare inåt i rutan, kallade tillbaka Tijah fast inte hela vägen in till mig och skickade henne rakt ut som hon lydde fint. Då gick hon hela vägen ut till hörnet och svansen började vifta, aha napp! Hon dök in bakom en sten och jag så tydligt hur hon hittat en figge. Ett par sekunder och så kom hon men UTAN rullen! Skit, varför gör hon så? Samma som dagen innan då fast till skillnad att jag denna gången visste att hon hittat nån. Så skickade om henne och nu kom hon tillbaka med rullen och påviset blev fint och figge 1 funnen.

Skick på vänstersidan blev heller inte så snyggt då hon var på väg rakt in i rutan efter hälften, såg ut som en tydlig vindmarkering, men jag kallade in henne då jag inte gillade att hon drog iväg. Andra sidan blev likanade, men skit vad allt syntes bra i denna öppna ruta också. Nästa skick på vänster resulterade i en markering och figge nummer 2 låg under en gran. Härligt! Minns inte riktigt om jag fick nått mera skick emellan men även på högersidan så drog hon iväg igen och efter som det endast saknades en figge nu så lät jag henne dra på. Jag kanske hade hunnit halva stigen. En till markering!! Vid påvisets slut stog en grön låda under ett träd. Tijah sniffade i ett lufthål och viftade på svansen, figurant nummer 3 steg upp ur lådan!

Gick tillbaka till stigen mycket nöjd över att ha funnit alla tre figgarna och undrade lite hur svårt detta var då de flesta hundarna inte hittat alla figgana. Tyckte ju att Tijah hade visat figgar i näsan på alla utan första skicket. Det knepiga var ju att beta av rutan och inte ta figgarna för tidigt. Så neddrag fick vi för brist i markeringsarbetet på första figgen och 8,5 i betyg av båda domarna. Ena domaren har skrivit delvis oavsökt som anteckning, men hmm ja nästan halva återstående rutan var ju också kvar, men vi hittade ju det som hittas kunde så att klaga på att hon inte sök på de ställen som ingen figge fanns på är kanske lite knepigt. Vi försökte ju men det gick inte att låta bli figgarna ju… ja det är svårt att få till systemet.

Prisutdelning i klubbstugan och vi blev då det enda uppflyttade ekipaget i högre, lägre söket! JIPPI för oss!!

Så sammanfattningsvis dessa dagar så har jag inte längre en hund som blindmarkerar utan en hund som inte tar rullen. Båda gångerna vid första figuranten.  Knepigt de där. Men helt ok att jobba vidare från.

Tijah med dagen prisskörd!

 

6 thoughts on “Uppflyttning till högre sök!

Comments are closed.