Tyskland

Så var vi hemma igen efter en lååång resa till och från Tyskland och S BAR L ranch för asca trials i 4 dagar. Maja/Link och jag/Tijah/Pippi stuvade in oss i bilen.

Nerresan delades på två dagar och ca 8-9 timmars bilande per dag. Vi övernattade i en stuga i Danmark och fortsatte sedan ner i Tyskland. Ja vi och alla långtardare i världen kändes det som… Härliga landskap åkte vi genom och väl framme så reste vi tält och köpte lite ätbart innan vi somnade gott.

Tävlingarna började på torsdagen och alla dagar var det am och pm trials. 2 starter med andra ord på varje djurslag. De två första dagarna var det E bana på sheep och Cattle och A på anka. Lördagen och söndagen var det B-bana på alla.

Hade lite olika antal starter per dag då det hade kostat mig över 12 000 om jag deltagit i alla starter som jag kunnat. Helt galet dyrt detta…

Hade mest starter på får då det är det vi mest tränat. Nöt och anka har vi ju i stort sett bara vallat på ett par gånger så vågade inte satsa så mycket på det.

Pippi debuterade ju och Tijah har ju några legs på varje djurslag sedan förra årets start.

Tijah

Started sheep E-bana 74p Q-score plac. 4. (Resultarde i uppflyttning och titel STDs)

Open sheep E-bana 99p Q-score, plac. 2.

Open sheep E-bana 79p, plac 2

Open sheep E-bana  103p Q-score plac 1. (tyvärr leg 2 för samma domare)

Open sheep B -bana 82p plac 2.

Open sheep B-bana 107p Q-score plac 1 (tyvärr samma domare igen)

Open sheep B-bana 94p Q-score plac 1. (uppflyttad och titel OTDs)

Advance sheep B-bana 109p Q-score plac ?

Open ducks A-bana 57p

Open ducks A-bana 85p, plac 2

Open ducks A-bana 109p Q-score plac 1.

Open ducks A-bana 78p plac 3

Open ducks B-bana 97p Q-score plac 3 (uppflyttad och titel OTDd

Started cattle E-bana 32p plac 3

Started cattle E-bana 25p plac 3

Started cattle B-bana 77 p Q-score, plac 1 (uppflyttad och titel STDc)

Open cattle B-bana 76p plac 2.

Pippi

Started sheep E-bana 72p Q-score, plac 4

Started sheep E-bana 84 Q-score plac 2 (uppflyttad titel STDs)

Open sheep E-bana 42p plac 3

Open sheep E-bana 83p Q-score plac 4

Open sheep B-bana 97p Q-score plac 1 (uppflyttad och titel OTDs)

Open sheep B-bana 96p Q-score plac 3

Advanced sheep B-bana 40,5p (klev över linjen för att hjälpa)

Advanced sheep B-bana 62p

Started ducks A-bana 65p plac 2

Started ducks A-bana 69p Q-score plac 2

Started ducks A-bana 77p Q-score plac 3 (uppflyttad och titel STDd)

Started ducks A-bana 74p Q-score plac 1

Started cattle E-bana 54p plac 2

Started cattle E-bana 17p plac B-bana 26p

Så sammanfattningsvis kan man ju säga att fåren är vad vi är bäst på och det är ju inte så konstigt då det är det vi tränar mest på också. Otur med att lyckas bäst för samma domare gjorde att Tijah fick ligga kvar i open länge och Pippi blev före sin mamma att starta advanced, vilket hon inte alls är mogen för. Hon hade stora problem att fösa fåren och hålla dem utan att hämta dem till mig. Hon var olydig och blev väldigt på tårna då de försökte springa hem hela tiden. Inte så lätt att fösa bara 3 djur som letar flyktvägar hela tiden.

På nöt blev det bara sämre och och sämre. hade otur med svåra grupper, ja de använde en mamma och hennes kalv + en kviga i en del grupper och det var istort omöjligt, flera gånger slutade det med att hundarna blev jagade av den arga mamman. Kalven sprang raka vägen hem och struntade helt i hunden och mamman blev arg då hunden försökte stoppa de flyende djuren. Några grupper innehöll 3 kvigor och de var mycket fina att jobba med. Det var nog den största besvikelsen då både domare och djurägare sa att man fick ha lite tur med vilken grupp man fick och så kunde man strunta i mamma och kalven och bara försöka valla runt den tredje i gruppen. Vad det nu vad för mening med det?

Fåren var bra, några grupper lite mera flyktiga än andra. Kanske lite lite med 3 djur, men de gick bra att driva dem om hunden inte stressade dem.

De bästa var nog ankorna, en ganska stor arena och 5 st lite större tåligare inte lika stressade ankor som vi sett här hemma i sverige. Dessa bodde inte i fållan och hade då heller inga drag hem dit och ville inte gå in om inte hunden jobbade dem. De flockade sig om hunden höll ihop dem. De gick fint och hade inga problem att vandra runt banorna. De såg inte heller särskilt stressade ut. Riktigt bra at valla på med andra ord.

Det var inte lika många startade på E banan de två första dagarna. Jag tycker det var många riktigt duktiga aussies där. Särskilt 2 st som jag gillade riktgt mycket. Många riktigt höga poäng blev det och även en bc tävlade och placerades oftast högst upp.

Jag är nöjd med Tijah och Pippi i sort. De var olydiga och lyssnade inte så bra som på hemmaplan men bra med ett kvitto på vad vi ska jobba på. Pippi är inte alls klar för att fösa tex även om det funkat bra hemma. Men på nya springiga får så gick det inte, då vill hon bara hämta och hålla dem vid mig. Tijah blir också frustrerad av de annorlunda djuren mot vad vi har på hemmaplan. Hon skäller mycket i frustration då jag ger henne kommandon och jag själv blir stressad då paniken över att se djuren missa grindarna sprider sig i mig. Om ett vänster missförstårs så spricker hela situationen…

Link hade väl även han lite problem med lydnaden i början, lite väl ivrig. Men de lyckades också knipa en hel del legs och nu saknar de bara ett på nöt för deras WTCH titel.

Både mor och son lyckades ta hem priset som High In Trial open och High kombined non WTCH en gång var och det är ju alltid roligt att få vara bäst:-)

Vi har även haft tur med vädret, två nätter regnade det och det gör ju inget, bara lite extra mysigt att ligga i tältet då. Dagarna har varit lagom varma. Ja allt som allt ett trevligt äventyr!

Hem åkte vi efter söndagens tävlade, kl 18 började resan och 17 timmar senare var vi framme i Enköping. Mycket trötta…

Bilder och film får komma senare.

 

 

 

6 thoughts on “Tyskland

  1. Vad superduktiga ni varit! Synd att det blev för samma domare ibland och att du fick fel grupp nötter. Fy så trist med sådan grupp när ni åkt så långt – ja överhuvudtaget. Njut av alla fina runs och GRATTIS igen!

Comments are closed.