Sökträning

Har nu i tre dagar tränat sök med Tijah. Så lite utvärdering kanske.

Dag 1 blev det sökträning i Majas gamla grishus. Stora byggnader som innehåller resterna från grisspiltor och även förråd och kontor. Grisrummen är som labyrinter att söka igenom. Där finns gömställen under golvet och stegar upp i taket och en mängd varianter på gömställen. Vi var 5 st personer så 4 st kunde gömma sig och en hålla koll på vart figgarna var. + den som körde då. Totala tiden hunden jobbade blev nånstans mellan 20-30 minuter beroende på hur snabbt hunden hittade. Men då hanns det med mängder av figgar och många olika rum. Tijah var på G och sökte intensivt av rummen. Hon hoppade över mellanväggarna i grishusen tom de täckta som var över en meter höga, utan att se vad som fanns på andra sidan… Hon är lite farlig i dessa miljöer då hon tror hon kan klättra upp på allt och ta sig fram överallt. En figge hade hon problem med. Vi gömde en i gången där hundarna inte är vana att det finns nått. Men det är mörkt så de syns inte. Stog en bakom en dörr som hon kände vittring av men hon ställde sig hela tiden vid en ytterdörr just brevid och ville genom den. Hon fick skälla några gånger hos figgen innan belöning vilket gick bra. Men de heldolda verkade hon ha svårt för, hon vll väldigt gärna ta kontakt först och sedan skälla. Nu vet jag att när hon var rullhund så skällde hon vid de situationerna istället för att ta rullen… så jag vet inte om vi har ett problem eller vad?

Efter söket så blev det en kort lydnadsträning. Pippi visade sitt sitt under gång, fjärren bla. Tijah skulle göra nått som liknade en platsliggning men hon vibbrerade och pep och varken satt eller låg kvar… frös kanske…

Dag 2 träffades vi hos fåren och vallade lite. Sedan blev det sökträning med inriktning på system då hagen är lite lagom öppen för detta. Inte helt lätt att få till dessa framslag. Väldigt mycket skick och springade blir det allafall.

Idag så blev det skogen. Figgar på djupet, tomslag och figgar på återgången blandade jag. Gick väl helt ok. Pippi fick sig et spår. 250 meter bara med många krosstigsövergångar och nästan 3 timmar gammalt. Ja hon kan fortfarande spåra och glad blev hon att hitta pinnarna.

Så tre heldagar med hundträning har det varit med härligt väder. Lite ljus och ingen lera! Nu blir det jobb i två nätter igen. Sök på onsdag och torsdag ingen då kanske ?

3 thoughts on “Sökträning

Comments are closed.