Rasmästerskap i lydnad och bruks

2 bilar lämnade Enköping fullastade med sockervindar! Haha ja vi märkte när vi rastade dem att det dessutom bara var solida till färgen, 4 svarta och 3 bruna, tills vi slöt upp med Hobbe för då blev det tom jämna lag;-)

Vi bodde i väldigt fina stugor med en härlig utsikt. Bara tävlande hundar på plats och då mest aussies förstås. Under fredagen kollade vi runt, checkade av tävlingsplats och promenerade hundar. Samling för lydnaden började 16. Pippi startade kl3 och då ettorna inte började med gruppmoment så trodde inte jag heller att vi skulle göra detta. Så inte helt redo så skulle vi direkt ut på plan efter samling.

Började med sittande i grupp som jag inte riktigt vet om Pippi har fattat ännu, ja hon sitter ju där och vid något tillfälle har hon lagt sig på träning. Det hela gick bra, en hund bredvid la sig snabbt men det orsakade ingen störning. Precis då vi skulle återgå så nosade Pippi på marken och åt upp något gräsliknade som gav oss neddrag. Betyg 9

Platsliggningen var svår. Tävlingsplatsen var på en fotbollsplan/idrottsplats. Vi fick lägga hundarna där på plan och gå ut förbi publik och bakom klubblokalerna. Bakom hundarna körde klass 1 hundarna. Ena hunden bredvid Pippi satt upp och den andra rullade tydligen runt nästan ända fram till Pippi och tillbaka. Pippi hade vägt från sidan till andra sidan och fick tydligen neddrag för detta till en 8. Hur som är jag väldigt glad att hon låg, hon har inte haft helt lätt för platsliggningen och med förare utom synhåll har vi troligtvis inte tränat annat än på hemmaklubb med bekant miljö och bekanta hundar. Skärpning med detta alltså!

Fria följet betyg 6.5. Jojo står det, antar att det är för att hon pendlar och inte håller position, brukar få det avdraget för alla mina hundar. Hon satt inte i alla halter, fick ge dk, satt sent och i vändningar på stället var hon inte med så jag trampade till på henne så det kom ett skall också.

Sättande 7 Tydligt dk, bromsar in. Ja jag vill att hon ska göra ett sitt och är på den säkra sidan.

Inkall med ställande. 6. Fick respons från publiken att jag kommenderade när hon var vid konen och hon stannade fint men kanske domaren tyckte att hon skulle stått vid konen och då var jag ju allt för sen att kommendera.

Rutan 8. Riktigt nöjd!! Klockrent in, snyggt ställande och snabbt ligg. Men avslutet gav neddraget. Hon sprang förbi mig… full rulle. Ja vi är inte klara med detta moment. Kommentar: Mkt slarvigt avslut

Hopp apport: 0 Morrar ej återhopp. Morra på apporten och det blev för svårt då apporten hamnade snett.

Metallen: 5. Morrar, tveksamt tagande, släpper. Ja hon släppte den hos mig, inte ok och hon fick plocka upp den med dk.

Vittring: 8. Ngt tugg. Bra jobbat! Ja jag vet att hon tuggar men inte så mycket som hon kan göra. Hon höll den riktigt bra.

Fjärr: 6,5. Nosar, flera ex kommando Flyttar sig en halv längd, sitter snett. Om jag minns rätt så krävdes det två kommando på andra sittet. Sitter snett vet jag inte, kan det vara uppsittet på slutet?? Nosade gjorde hon innan första skiftet då jag gick ifrån henne. Att hon flyttar fram visst jag ju också då vi inte är klara med stå/ligg tex. Men nöjd alla fall med hur hon genomföre detta moment.

Helhet: 7 Trevligt ekipage, bättre sammarbete önskas

206p och placerad 4. Ingen tog något 1a pris denna gång.

Hela känslan från tävlingen är bra och vi är på god väg och det var kul att tävla och nu har vi lite att träna på innan nästa start.

Sofie tävlade kl1 med Milo, tyvärr inget 1a pris men många fina saker och en härlig attityd!

Stina körde elitklass med Trolla och fick en trist nolla på rutan då domaren var grinig nog att dela ut gult kort för startskall. Men även Stina och Trolla är ett härligt ekipage at titta på Trolla jobbar så fint för sin förare och vill så mycket!

Malin körde Jamma i klass 2 och tog hem segern efter ett snyggt program. Med andan i halsen fick vi se att Jamma klarade av rutan som de inte varit helt klara med. Så STORT GRATTIS till RASMÄSTARTITELN i lydnadsklass 2!!

Foto Monica Johansson

På kvällen var det tacobuffé i restaurangen och sedan kan man säga att vi alla var trötta och gick och la oss. Uppstigning med samling kl 7 på lördagen väntade.

Lottning för lägrespåret kl 7 och sedan blev det vila fram till kl 11 för oss. Kl 9 började dock andra klasser från brukset och 2 planer var igång och körde samtidigt. Många bekanta som tävlade som man ville följa. Aussie på aussie in på banan en härlig känsla. Spåreliten var 16 ekipage och tog större delen av dagen. De kördes parallellt uppletade.

Vårat lydnadsprogram fick riktigt fint förutom framförgånedet som blev riktigt snett, Pippi har en förmåga att dra åt höger, ja det gör hon även vid fösträningen, inte heller stod hon still ordentligt. Men men betyg blev det ju alla fall.

Bäst var inkallning och kryp, krypet som vi kämpat så med. Inkallningen blev bara ett stort OJ från domaren och en klockren 10. Ingen trodde väl att Pippi skulle klara en så snygg ingång i den farten hon håller. Om jag minns rätt så står det låter på apporten i detta protokollet. Ja hon låter lite JAG VET. Glad så länge det håller sig till morr eller ett gurgel.

Tyvärr fick vi bli första grupp ut för platliggningen med skott (ingen skotträning innan platsen som de andra klasserna fick). 4 tappra från både sök och spår vågade sig på detta. En sprang på direkten från platsen och vid första skotten blev det för mycket för Pippi så hon reste sig och gick mot mig, sakta, jag var väl lite kall som kommenderade henne att lägga sig igen och när hon gått halva sträckan hörde hon väl mig tillräckligt väl och la sig där och där låg hon och blev även lugnare ju längre tiden gick. Åter igen facit för att vi måste träna plats i nya miljöer och att det inte räckte med att endast ha genomfört en riktigt plast med skott innan tävling där jag inte heller stod på så långt håll. Svårt att få till träning med skott dock på så många nya platser. Det kan bli svårt för oss, Pippi är väldigt reaktiv och oftast okoncentrarad på vad hon håller på med.

Budföringen fick fint, inte många hundar sprang över planen. Tyvärr ett startskall från mottagaren och ett väldigt dåligt avslut hos mig då hon sprang förbi. Ja lite för fort går det och jag sa fot ovanligt tidigt för jag tänkte att hon skulle sakta ner… men det blev nog andnöd och hjärnsläpp istället. Så ingångar från 100 meter och från rutan behövs tränas…

Upplägget med att ha två dagar ger ju en extra krydda till det hela och spänningen var ju på topp efter att få se resultat listorna. Pippi låg i topp efter lördagen och Vegas två i spåreliten. Även Camilla och Gizmo körde lägrespåret och hade gjort bra ifrån sig.

Vi körde kullkampen innan lördagens middag. Roliga lekar som Bella och Maja knopat ihop och äntligen stod kull 2 som segrare!

Vi fick start 7 på spåret och sist ut. Lång väntan i skogen som ändå gick bra. Jag var inte särskilt nervös. Vet ju att det inte är så mycket att förvänta över Pippis spårning som kan sluta hur som. Pippi drog iväg med ett härligt sug! Härligt!!! Belönades med 10 för upptaget. En tät granskog började vi i, över diken och mellan träd. Fin markering av apport 1. Apport 2 såg jag låg upp mot ett träd och stoppade henne i linan då hon passerat. Ångrade mig lite då vi kunde spara dyrbar tid på att inte stanna upp. Men också bra att påtala att här ska vi markera alla apporter. Apport 3 kom straxt efter och allt flöt så fint och Pippi höll ett bra tempo. Ett lite tapp fick vi sedan, slog tillbaka och spårade vidare. spårade och spårade, jag gick bakom med ångest då det aldrig kom någon bekräftelse på att vi var rätt. INGA APPORTER! Jag letade själv och var tvungen att lita på Pippi, hon gick ju så fint och bestämt. Ja sedan kom vi till slutet och enligt runkeepern 980 meter. 6 på spåret med 3 + slut. 2 p ifrån uppflyttningen. Surt. Fick höra att även Camilla och Gizmo funnit apporter på konstiga platser och 2 fick omspår pga av gömda apporter så jag hoppas att detta är förklaringen och min hund trots allt spårat bra och markerat apporter som hon brukar. För vi har inget problem med missade apporter annars. Så nu ska vi träna på ej synliga apporter. Vi kan bara bli bättre förberedda!

Vi slutade på godkänt resultat och 2 i lägrespår.

En spännande väntan på Malin och Vegas resultat följde. Ja och övriga deltagare förstås. Spåret är ju mycket värt!

Stod sedan klart att Malin och Vegas ännu en gång stått pall för trycket och klivit upp på förstaplatsen!!!! SÅÅ HÄFTIGT!! Ja de har ju visat hela året att de är i topp så det hade ju varit riktigt tråkigt om de inte hade fått visat det även denna gång på rasmästerskapet. Kan inte bli stoltare över detta ekipage, min förstfödde hanvalp och lilla Malin som har sin första tävlingshund. Vilket team de är!! Bäst bland de bästa!

Grattis även till Camilla och Gizmo som fick ett godkänt resultat!! Vi får träna vidare och göra om det helt enkelt.

Så helt underbar helg!!! Tack till mina gulliga valpköpare och andra vänner för allt hejande och för att ni förgyller tillvaron!