Operation Nemo

Nemo har varit halt nu i år en hel del, ja egentligen kom det väl efter den senaste skidturen vi tog. De blev bättre och kom tillbaka igen i april månad efter en undanmanöver han gjorde då han friade till en löpande Pippi som inte uppskattade hans inviter. I maj månad sökte vi här i Enköping för hältan och efter en genomgång av denna veterinär konstaterade hon att han haltade men hon kunde inte hitta vart han hade ont. Hon tyckte vi skulle beställa tid till en ortoped. Värdelöst besök med andra ord, att dessutom betala över 500 kr för att bara få konstaterat att han var halt och inte hade några sår i tassarna som orsakade hältan… Men men, beställde tid hos veterinär på redog med röntgen och det resultatet blev artros i båda boglederna och möjligen även OCD syntes i vänster bogled som han ömmar mest i. Han visade även ovilja att sträcka bicepsmuskeln som även kändes överrörlig.

Fick remiss till Strömsholm och artroskopiundersökning för att se efter ordentligt och se om man kunde göra något, tex avlägsna någon lös bit. I torsdags åkte vi dit och träffade Lennart Sjöström som gick igenom Nemo i rörelse och kollade över de röntgenbilder som fanns och även klämde och kände. Konstaterade att han ömma i båda boglederan men mest i vänster. Ledkapslarna var förtjockade och även vänster armbåge, men där ömmade han inget. Han var väldigt dåligt musklad i fram men bättre i bak. Rör sig med korta steg och avlastar genom att ställa ut framtassen på vänster ben. På röntgenbilden såg han genast att det var artros lite överallt och tyckte att en artroskopi var ett bra val.

Så sagt och gjort genomförde Lennart artroskopin igår, fredag och samtalet jag fick efteråt fick mig att fundera över hur Nemo ens kunde stå på benen?? Allt var fel, alla skador man kunde ha fanns där. En medfödd OCD i botten, artros och inflammationer överallt och även en sena som inte fanns kvar längre som han måste ha slitit av för ett bra tag sedan. Inget att göra förutom medicinera livet ut och rehab. Stackars Nemo, min lilla hjälte som inte visar något, han borde ha jätteont. Men han tackar aldrig nej till något och hältan är ju minimal egentligen.

Kluven över om jag ska vara glad eller ledsen över att jag inte vetat något förr än nu. OCD hade vi ju kunnat veta om hela hans liv om vi kollat in i leden redan innan 1 år. Hade man kunnat åtgärdat det då? Eller bara begränsat hans liv och ständigt oroa sig. Antagligen hade lederna kunnat sett bättre ut med hjälp av antiinflammatoriskt och glukosamin när inflammationerna uppstått.

Nu väntar 2 veckors vila innan Nemo får sätta igång med rehab. Vet inte vad det är vi ska jobba med men artros är inget man vilar sig frisk ifrån. Vi har definitivt tagit vår sista skidtur och cykeltur. Ni trogna draghjälp..

nemohuvud1

One thought on “Operation Nemo

  1. Usch vad trist! Stackars gamla hjälten! Tänk vad de döljer sina skador. Trösta dig med att du får ge honom smärtlindring nu i alla fall!

Comments are closed.