Nötclinic med Bjintze Jager

I 2 dagar har vi svettats straxt utanför Enköping i kohagen. Har det varit omkring 25-30 grader varmt?

Detta var Pippis första närkontakt med korna och jag kan väl inte påstå att jag har någon vana av nötvallning heller. Har ju provvallat med Tijah ett par gånger och så de två starterna hon gjorde på ASCA trailen.

Så fortfarande lite fundersam om detta är något jag gillar eller inte åkte allafall Pippi och jag på kurs. Det blev till att börja med att ta korna till ladan. Plocka ut 4 st som inte skulle delta och sedan dela en större grupp ca 15 på två grupper så den ena fick vila.

Pga av värmen så blev det mycket övning på sortering. Var alldelles för varmt för korna ute på fälten och i för mycket rörelse. Om jag minns rätt blev första uppgiften att dela eller skilja ut minst 5 st kor och hålla grupperna från varnadra. Sedan blev det svårare uppgifter med att bara skilja ut en viss ko som Bjintze valde ut. Jobbet gav oss mycket erfarenhet av hur korna rör sig, vart och hur man trycker osv. Jag fick själv beröm för min fina kokänsla, haha, men det är faktiskt väldigt viktigt med känslan. Det är taiming och förståelse för när man ska släppa trycket för att inte korna ska dra iväg. Sedan har man en hund vid sidan som kanske inte alltid är på samma bana och jobbar med samma uppgift.. hehe. Blev svårare och svårare ju mera Pippi tände till på nötterna.

Dag 2 hade det lovats regn och eftersom det regnade när jag åkte hemmifrån så blev det stövlar och regnkläder, men på plats blev det då inte mera regn, utan näst intill ännu varmare. Så mysigt med svarta vinterfodrade stövlar och sockor för passformen… Tur nog hade jag mina låga stövlar i bilen, men dock varmt ändå. Det blev samma uppgift att sortera ut de som inte skulle vara med och så dela de kvarstående i två flockar. Denna gången plockade vi in en i taget i ladan som vi skulle använda och lämnade kvar de 4 andra. Så blev det lite drivning längst med staket ut genom gring och en U-sväng tillbaka på andra sidan staketet. Fösning i lagom tempo och så stoppa och vända flocken. Stanna den så de stog stilla ett tag och så tillbaka till starten.

Avslutade dagen med sortering igen. Fick två speciella djur som skulle avskiljas.

Jag måste säga att jag gillar nog nötvallningen allafall efter dessa dagar. Kossorna har varit ganska snälla och fogat sig väl. Pippi har klart sig från sparkar, var 1 dm ifrån sista passet men jag tycker hon passar sig ganska väl, hon är mera på sin vakt än vad Tijah varit. Intresset från hennes sida växte verkligen med tiden och därmed även olydnaden. Bjintze tyckte hon skött sig över förväntan för att vara hennes första gång på kor, jag kunde vara väldigt nöjd med den utveckligen hon gjort. Jag var väl mest frustrerad över att hon inte tog det så lugnt som jag önskat dag 2. Utan gjorde lite som hon själv tyckte. Men så är de väl antar jag:-) Jag tar uppgifterna så seriöst och vill så gärna lyckas så när man är så nära och behöver hunden vid sin sida i exakt rätt sekund och hunden då oftast missuppfattar situationen och puttar kon åt fel håll, ja då blir allafall jag lite sur… och säger jag stanna för att korna är på väg ifrån oss och hunden istället rusar fram och trycker till mera, ja då blir jag också sur… Bjintze tyckte jag skulle vara glad då min hund bara var nybörjare och så ung. Ville inte jag skulle sätta så mycket press på henne.

Jag gillar den här typen av jobb, det är ju vardagsjobb på en gård, praktiska saker. Vid 19 åkte jag direkt ut till Lillemors fårhage och mötte upp henne och Trotsa för en stunds fårvallning. Efter tisdagskursens gång stötte jag på ett problem. Ja sånt gillar jag, problemlösning. I fållan balanserar och höger och vänsterflankerar Pippi helt utan svårigheter, men så fort vi gick utanför fållan så började hon högervara och gick inte alls få upp åt vänster… Men så fort vi var tillbaka i fållan så var det inget problem igen, har ju inte heller stött på detta hemma. Tyvärr fanns inte heller detta problem idag, eller kanske bra. Konstigt är det allafall. Så efter 10 timmar i kohagen och 2 i fårhagen är både jag och Pippi ganska nöjda med dagen. Var lite fundersam på om hon skulle göra något bra jobb i fårhagen då hon intog slagsida vid pausarna, men märkte inget minskat intresse från hennes sida. Jobba hela dagen, inga problem trots nästan 30 grader värme.

One thought on “Nötclinic med Bjintze Jager

Comments are closed.