När allt rasar..

Det började i tisdags då jag lade märke till att inte Tijah rörde sig som hon brukade, hon bar svansen fel och så den där blicken som säger direkt att något var fel. Hon hängde med, men var inte sitt vanliga jag. Redan då fylldes jag av ångest och började vela om och när vi skulle åka iväg till veterinären. Funderade under dagen på om hon verkligen hade bajsat och tänkte att hon var kanske bara lite hård i magen. Senare på kvällen bajsade hon alla fall men stönade och satt inte riktigt vilket inte heller kände bra. Något var knas med magen…

Bestämde alla fall att avvakta för att slippa sitta en natt på IVA. Onsdag morgon och Tijah var definitivt inte pigg.. Hon gick långsamt och stapplade lite. Sedan kissade hon och jag såg till min förfäran att urinen var mörkt röd… Tvärvänder hem igen… Ringer Strömsholms djursjukhus och vi får förstås komma in. Förfäran över att Tijah var sjuk, hon som aldrig har varit sjuk i sitt 10 år långa liv. Allt kändes kört och jag var säker på att njurarna var slut.

Veterinären konstaterar att hon har hög feber, tar blodprov och skickar oss på ultraljud på urinvägar, livmoder och njurar. De tar urinprov direkt från blåsan som var så grumligt av blod att det inte gick att analysera. Njurarna och livmodern var ua. Blodproverna visade på en lindrig blodbrist och uttorkning. Inget som tydde på infektion. Precis som när jag var där med Nemo så blev det en sista rastningspromenad innan hon blev inlagd. Vi tog tid på oss, solen sken och jag passade på att ta ut de andra hundarna som väntat i bilen. Kände att jag ville ha denna tid tillsammans. Mitt hopp låg i att detta skulle vara en svår UVI…

Känslan att gå ut från djursjukhuset med ett halsband med namnet Tijah i handen var fruktansvärd..

Hemma väntar jag bara på att de ska ringa, de skulle ju fortsätta att göra undersökningar, jag väntar på att de som i Nemos fall skulle ringa och säga att de hittat cancer någonstans och inget fanns att göra… Men de ringer inte och jag går och lägger mig. Plötsligt ljuder telefonen, klockan är 02 på natten och ja då vet man att något inte är bra, SKIT rent ut sagt, vill inte höra.. Tijah är sämre… hon hostar och veterinären tror att det beror på att det bildats proppar i lungorna pga att kroppen fortsatt bryter ner blodet. Han berättar att de inte hittar något, röntgen, ultraljud, blodprover. De har satt in antibiotika och funderar nu på kortison och samtidigt förstår jag att det finns ett annat alternativ också… Men det alternativet får vänta, vill ge det en chans och mera tid… Så natten går, jag är bara tom. Inser att detta kommer inte sluta lyckligt… KL 8 ringer de ingen och Tijah är ännu sämre, inget hjälper och de har ingen idé om vad som tar hennes liv ifrån mig. Hon får somna in.

Ett liv som levt 10 år utan sjukdom försvann på 2 dygn…

De som misstänktes var förgiftning, infektion, autoimmun sjukdom eller cancer.

Jag är bara så fruktansvärt glad att jag har fått leva tillsammans med Tijah i 10 år, vi har haft så mycket kul! Hon och jag som handen i handsken. En sån lyckoträff, min “once in a life time”. Åh vad jag älskar denna hund! Jag talade ofta om det för henne också, och så sa jag att -Du är den bästa! Men inte hade jag behövt säga det till henne, det har hon vetat om hela hennes liv. Hon har levt sitt liv med den inställningen. Så självklar och självsäker. Levnadsglad och nyfiken på allt.

Unik på många sätt, ingen annan aussie kan stoltsera med så fina titlar som KORAD, godkänd vallhund och utställningschampionat, att hon dessutom tävlade i elitlydnad, agility och hoppklass 3, var gk i högre söket och uppflyttad till elit spåret och så var hon ju tjänstehund i bevakning. Det säger ju något om att vi verkligen njöt av ALLT roligt som hundsportvärlden erbjuder. Bra på mycket men inte bäst i något. Så har hon också så fina ungar, hela 12 KORADE avkommor och ytterligare två med godkända mentaltest. Hon är mamma till en brukschampion, lydnadschampions, godkända vallhundar på både får och nöt. Jag är glad för att hon ger en hel del av hennes sociala trygghet och leklust till sina barn som gjort dem till så fina individer, högt älskade av sina ägare. I några av dem ser jag mer av Tijah än andra. Det är något av en närvaro, svårt att sätta ord på, blicken och uttrycket.

Senast i söndags lekte hon med sina barnbarn i fårhagen. Lycklig över att få undersöka dem och tala om för dem hur man ska hälsa på en äldre hund. Hon hade ett sånt stort intresse av sina barn och barnbarn. Pysslade gärna om dem, tvättade öron och ögon. Hon var den som lekte med Penny inomhus. Hämtade bollen och la sig på rygg med bollen mellan framtassarna. -Är du tokig?, frågade jag och då viftade hon på svansen och morrade lekfullt. Hon visade aldrig något resursförsvar annat än när hon lekte, hon liksom lekte att hon vaktade en leksak som hon då ville att den andra hunden skulle försöka ta.

Tijah valde oftast vägen åt vänster, den vägen som inte var hemåt, den som gick vidare, längre och längre. Hon älskade att rulla sig, njöt i fulla drag av att rulla runt här och där.

Så fanns det några personer som betydde något alldeles extra för henne, jag tror Ni vet vilka Ni är. Personer hon känt från det att hon var liten. De som fick henne att le.

En gammal film från -09 säger väldigt mycket men är egentligen bara bilder från 2 veckors tid. En vecka på Gotland och en i Skutskär med bästa agilitygänget. Campingliv, sol, bad, grillat och härligt umgänge. Friska lyckliga hundar! Precis vad jag tänker på när jag ser tillbaka på livet med Tijah, ja och så mycket mer…

Jag har så många gånger varit så ledsen över att Tijah en gång ska dö, jag har tagit många tillfällen i akt och bara njutit av att ha henne hos mig. När hon legat på min magen och sovit. Klappat och borrat in mig i pälsen, varit ledsen över att det inte kommer vara för alltid. Sagt att du får aldrig dö, den dagen dör jag med. Men nu när det är verklighet känns det mest bara tomt och jag kan inte vara annat än glad när jag tänker på dig, Tijah, min älskade hund!

tijah4juni152

Tijah på sin 10 årsdag.

2 thoughts on “När allt rasar..

  1. Det är så himla ledsamt! Fina Tijah som är anledningen till att jag fick en aussie hem i familjen!

    Kramar!

  2. Finaste Tijah <3 <3 <3
    Så många fina minnen! Ni var ett sånt härligt team!
    Massor av kramar! <3

Comments are closed.