Sugarwind’s Yedida – Pippi

Född: 2010.02.14
Höjd: 52 cm
Vikt: 19 kg
Färg: Röd vit och tan
Ögonfärg: Bruna
Svans: NBT (6 kotor)
Bett: Fulltandat saxbett
Ögon: Ua (valp)
HD: B
ED:
 UA
DNA: Heridtary Cataract N/N (HSF4- fri)
DM:
CEA:

prcd-PRA: Bärare (via förälder)
MDR1: N/MDR1 (+/-)
KORAD: 427p och godkänd exteriör

Bruks: Godkänd högre spår
Lydnad:
LP2
Vallning (SVAK): Godkänd vallhund nöt
Vallning (ASCA): WTCH – PATDs
Utställning:
 Exellent CERT Ökl

Stamtavla

Mentalbeskrivning

Filmklipp från MH och MT hittar Ni i Pippis spellista på YouTube. 

Pippis spellista – YouTube

Om Pippi

Pippi är född här hemma hos oss på alla hjärtansdag, 14 februari 2010. Hon var en av tre tikar i en kull på 11 valpar.

I vardagen
Pippi fick sitt namn efter den mycket berömda rödhåriga tjej Astrid Lindgren skriver om. När jag fick namnet på mina läppar var de det självklara valet. Rödhårig med mycket attityd. Socialt är Pippi av den sorten som är ganska neutral. Hon har inget större intresse av att hälsa på allt och alla, men hälsar tillbaka om någon vill hälsa på henne. Jag upplever henne väldigt socialt trygg. Andra hundar är hon ganska osäker på. Helst nonchalerar hon dem vilket är jätte skönt. Hon blir därmed inte störd av andra hundar och skulle aldrig springa fram till någon annan hund. Men kommer de fram till henne emot hennes vilja säger hon ifrån. Hon försöker gärna styra och ställa med hennes hundkompisar och är ganska hårdhänt i sina lekar. I valpkullen var hon en typisk ledare. Tuff och robust. Hon har även en hel del ljud för sig. Hon kurrar, vrålar, morrar och skäller. Lätt att ljuda när hon är glad eller arg. Vill gärna stoppa något i munnen när hon blir glad, tex när någon kommer. Favoriten är någon sko… Det jag har sett av henne än så länge så är hon miljöfast. Verkar inte bekymrad av underlag, ljud eller liknade.

Hösten 2011 gjorde Pippi sitt MH 18 månader gammal. Hon överraskade mig inte särskilt mycket. Hon lekte med både mig, testledare och avståndslek. Visade sig social i alla situationer där 2 benta förekom. Visar stora reaktioner men landar fort och avreagerar i förhållande till hennes reaktioner snabbt. Hon byggde inte på sig mellan momenten och jag kände mig inte minsta rädd för att hon skulle få några negativa reaktioner på skotten. MT gjorde vi straxt efter Pippi fyllt 3 år. Även där visade hon sitt rätta jag. Socialt säker i alla situationer, massa leklust och samarbete. Omtag i kampen och tyvärr inget fast bett som sin mor. Vid momenten som kräver mera mod tar hon en del stöd från mig, avreagerar och visar bästa anpassningsförmåga.

I träning
Vi har än så länge tränat lydnad, sök, spår och lite agility. Eftersom hon är min fjärde hund här hemma så har vi skyndat ganska långsamt. Hon tränas till skallhund i söket och visar fin potential för det. Hon är så lättbelönad med både kamplek eller godis så hon lär fort och enkelt i det mesta. Agilityn är väl det som jag känner inte passar henne så väl. Hon har ingen respekt för hindrena utan far fram utan att tänka sig för. Under sista halvan av 2011 startade vi lydandsklass 1, lydandsklass 2 och appellspåret med uppflyttning till lägre. Under 2012 spårade vi en hel del då hennes mamma tränades och tävlades i söket. Vi tävlade vidare i klass 2 och tog LP 2. Provat på rallylydnad har vi också gjort.

Vallning
Pippi är en typisk kroppsvallare hon visar mycket fina saker i vallningen och vi tränar ganska ofta med målet godkänt vallhundsprov. Vi kommer även tävla vid ASCA och AKC vallningstävlingar om möjlighet ges. Allt för att det är så roligt att tävla och träna. Hon är envis och har en stark vilja. Balanserar, samlar och håller ihop flocken. Går inte gärna rakt emot dem så fösningen är det vi fått lägga mest energi på. Vi deltog sommaren 2011 på en nötclinic för Bjintze. Hon tände även snabbt till på nötterna och visade potential för fortsatt träning. Sommaren 2012 debuterade Pippi på ASCA trials i Tyskland. Efter 4 dagar åkte vi hem med titlarna OTDs och STDd. Dock finns det fortfarande mycket att träna på. Efter det blev det ett uppehåll i vallträningen för Pippi, ja vallningsjobb utförde vi men tränade inte tävlingsmässigt förrän mot sommaren 2013.

Exteriört
Pippi är en välbyggd tik. Som 4 månaders valp blev hon BIS valp på rasspecialen och utställd alltid med mycket fina resultat. Officiellt från unghundsklass har hon ett excellent. Hon har en harmonisk helhet och riktigt härliga rörelser. Välbalanserad med perfekt kroppskontroll. Hon är ganska stor, ger ett kraftfullt uttryck och har en stark kropp, 53 cm hög och väger ca 19 kg. Kan tycka hon saknar lite feminint uttryck. Kort päls men väldigt tjock och praktisk, torkar väldigt fort. Som vuxen, 3 år, ställdes hon bland annat på rasspecialen och tog cert och blev 3 btkl och bästa vallningsmeriterade.