Real Sugar Mocca – Älva

Född: 07.07.19
Vikt: 17 kg
Höjd: 51 cm
Färg: Blue merle, vit och tan
Ögonfärg: Vänster blått – höger brunt
Bett: Fullständigt saxbett
Svans: Lång
Ögon: UA som valp
HD: A
ED: UA

Agility: Agilityklass 3 – hoppklass 2
Bruks: Uppflyttad till lägre spår
Lydnad: LP 1 – LP 2
Utställning: 1:a HP i unghundsklass – CERT – BIR

Stamtavla

Mentalbeskrivning

Filmklipp – MH

Om Älva

Älva föddes 07.07.19 på kennel Real Sugar, tillsammans var de 9 valpar i kullen. På 8 veckors-dagen fick hon flytta hem till oss. Älva är min andra aussie och halvsyster till Tijah. Om jag skulle sammanfatta Älva med ett ord skulle det vara GALEN.

Älva har inte haft en lätt uppväxt, som halvåring fick hon magsäcken öppnad och ut plockade de plastbitar från en leksak och gräs som nystart ihop sig och blivit en boll, för stor för att komma upp eller ner. Nästa olycka inträffar veckan innan midsommar då Älva är 10 månader gammal. Hon springer rakt in i vårt flaggstångsfäste och bryter ryggen. Hon blev inlagd på Strömsholms djursjukhus under en veckas tid och sedan följer en jobbig läkningstid då absolut stillhet måste råda. Första månaden inlindad med ryggskena.

Efter 4 månaders vila och först veckovisa och därefter månadsvisa återbesök med nya ryggbandage och CT röntgen blev det äntligen dax för rehablitering och långsammt trappade vi upp den fysiska aktiviteten, fortfarande i ovisshet om hur Älva skulle bli symtomsfri.

Julafton 2008
Tidigt på morgonen när det precis börjar ljusna tar jag med hundarna ut i skogen. Det är dax för den största dagen detta år. Jag sätter ner Älva och knäpper loss kopplet, ger henne en puss -God Jul, Älva, säger jag -Hopp och Lek!!! Tårarna rinner och snön börjar långsamt falla. Allt är så vackert och så underbart. Älva förstår snart att hon är lös och springer fortare och fortare, jagar iväg några rådjur hinner hon också göra. Äntligen är denna plågotid över äntligen får jag se min solstråle hoppa och skutta som bara hon kan.

Otroligt nog så verkar det som att Älva har klarat sig ur detta utan några som helt symtom.

I vardagen
Älva är en galen hund och min solstråle här i livet, alltid så glad och full av glädje. Massor av spring i benen eller studs. Enormt med energi och outtröttlig. Hon hoppar och far fram. Älva är en mjuk hund och använder sig av mycket fjäsk för att ställa in sig. Hon använder sig ofta av sitt aussieflin för att ställa in sig. Det funkar, jag tappar helt fattningen, kan inte vara arg på henne där hon kommer med blottade framtänder och flinar. Det blir lätt en överdriven handling när hon hälsar på dem hon känner. Hon vill vara överallt och gärna inuti. Många är det som fått Älvas tassar i bröstkorgen och en puss på näsan. Älva är ingen ljudlig aussie. Hon har inga gnäll eller stresskall. Älva alarmerar och håller vakt en del. Mycket för att hon själv är osäker och måste ta till skallet. Hon märker av nytillkomna och springer gärna fram och sätter tassarna i magen på personen och skäller ett skall innan hon kommer på sig själv och inte vågar stå på sig eller upptäcker att ingen fara råder.

Annars är Älva en hund man inte behöver koppel på, i främmande miljöer håller hon sig bredvid mig, följer mig och hon bryr sig oftast inte om hundar eller folk omkring. Hon är lätt att ha med, okomplicerad så länge hon kan lita på mig som flockledare och att jag kan beskydda henne. Det mest flitigast använda ordet i närheten av Älva måste vara, lugn.

I träning
Älva är väldigt lättbelönad inte bara med godis och lek/kamp utan hon blir så väldigt glad av enbart muntligt beröm. Älva har gjort väldigt bra ifrån sig på lydnadstävlingarna, hon debuterade med 195 p i lydnads 1:an. Lydnaden är något som passar henne bra då hon är mjuk, följsam och snabb. Bristerna ligger i att få henne trygg på nya platser, det är en viss skillnad på henne hemma och borta. Älva tände direkt på spåret och hade högt tryck från gång ett. De lilla sök vi provat har hon också visat talang i. Hon älskar ju att springa fort i terräng. Även agility kommer passa Älva. Hon är snabb, smidig och lättstyrd. Älva är en väldigt mysig hund att jobba med, hon jobbar för att jag vill det, hon har en så stor vilja att vara till lags. Hon är så där galen och intensiv när hon sätter till sin bästa vilja.

Exteriört
Älva är 50-51 cm hög och väger omkring 17,5 kg. Hon uppfattas av många som liten men är en medelstor tik, men lätt i typen. Hon har ett fulltandat korrekt saxbett, naturlig öronställning och ett blått och ett brunt öga. Något som är väldigt utmärkande för henne är hennes mycket lätta rörelser. Hon flyter fram med lätta kliv.