Real Sugar Celtic – Tijah

Född: 2005.06.04
Höjd: ca 52 cm
Vikt: 19 kg
Färg: 
Red merle vit och tan
Ögonfärg:
 Bruna, med ett blått inslag i högeröga
Svans: Lång
Ögon: UA valp – UA 2012
HD: A 
ED: UA

Optigen DNA testad
CEA/CH:
Normal/Clear
prcd-PRA:
Normal/Clear
Heridtary Cataract (HC): genotype N/N (HSF4 clear)
MDR1-Defekt: N/N (+/+)
KORAD: Väl godkänd mentaltest 481p och godkänd exteriör

Agility: Hoppklass 3 och Agilityklass 3.
Lydnadsmeriter: LP1 LP2 LP3 – 2:a pris elit
Bruks:
 Uppflyttad till elitspår – Godkänd högresök
Tjänstehund: TJH (FM)
Utställning: 5 CK  3 CERT – CACIB – SE UCH
Vallning (SVAK):
Godkänd vallhund 
Vallning (ASCA): OTDsd STDc 1 leg ATDs

Stamtavla

Mentalbeskrivning

Om Tijah

Tijah föddes 2005.06.04 på kennel Real Sugar i en kull på 8 valpar. 8 veckor gammal flyttade hon hem till oss.

I vardagen
Tijah är på så många vis väldigt okomplicerad, hon har varit helt frisk och aldrig behövt besöka veterinären annat än vid vaccinering. Inte heller kan man märka några större personlighetsförändringar vid löp och skendräktighet.

Tijah har alltid fått följa med på allt möjligt, hon är alltid miljöfast och alltid nyfiken på allt. Hon besitter en enorm framåtanda, hon ska fram och kolla och undersöka. Men i annat fall märks hon inte av, hon är alltid tyst. Det finns ingen stress i henne alls.

Tijah är en helt socialt säker hund. Jag litar på henne till 100% vid möten med människor i alla åldrar. Hennes egen självsäkerhet gör att hon alltid är helt lugn och gillar att hälsa och bli klappad och kelad med, av vem som helst, när som helst. Denna sociala säkerhet finns fint dokumenterad i både hennes MH och MT! Tijah är en knähund och oftast ligger på magen när jag ligger i TV soffan. Vid möten med andra hundar är Tijah oftast dominat hon vill helst trycka ner andra hundar och placera dem på rygg med sin kroppstyngd. Särskilt om det handlar om yngre tikar. Men jag har svårt att tro att hon skulle slåss, det har hon aldrig gjort, säger man till henne så accepterar hon det och låter bli dem. Tijah har aldrig haft några problem att umgås med de hundar vi stött på och bott med under våra tävlingar och resor. Som mamma har Tijah varit en naturbegåvning, pysslar om, fostrat och lekt med de små.

I träningen
Tijah är lättbelönad med både godis och kamp, äter allt och släpper aldrig taget om ett föremål i en dragkamp, även det visade hon upp på både MH och MT. Jakten finns definitivt och får hon jaga något som hon inte hinner ikapp så har hon jaktskall. Men hon söker inte upp vilt för jaktens skull utan jagar mera på synintryck och avbryter inom någon minut. Tijah har inte varit någon naturlig spårhund från början, vi tränade flitigt under hennes 2 första år i försvarsmaktshundsutbildningen för att klara det 1500 meter långa spåret på certprovet. Men efter det tycker jag hon är en mycket säker spårhund som går spårnoggrant och i lagom fart och hittar oftast alla apporter. Sök har under senaste tiden lagt mycket mera tid på och det passar henne utmärkt, hon är lätt och smidig och gillar att springa och att hitta folk i skogen. Agility är nog en av Tijahs favoriter, hon är hindersäker och självständig, lite för självständig för de svårare klass 3 banorna. Det ska gå fort och oftast så slår dövörat till och resultatet blir disk.

Tijah tävlar/tränas för just nu Elitlydnad, Högreklass spår, högre sök, Agility och hoppklass 3.

Vallning
Tijah började sin vallningsträning hela 5 år gammal. Efter att ha sett hennes avkommor valla och blivit mycket positivt överraskad av dem så tog vi tag i saken på riktigt. På mycket kort tid så kom vi så långt att vi klarade av mycket av det praktiska jobbet tillsammans med våra får. Hon fortsätter och utveckla sig hela tiden och vi får se hur lång vi kommer. Tijah verkar gilla sin nya utmaning, hon balanserar fint, fållar in och ut och verkar även gilla fösningen. Flera av Tijahs avkommor från både kull 1 och 2 har visat sig ha fina vallegenskaper och många av dem vallar regelbundet med sina hundar. De imponerar helt klart på både mig och andra som sett dem, hoppas få se dem på tävling/prov i framtiden. Under våren 2011 ställde vi upp på ett inofficiellet AKC vallningsprov i started klass med mycket fint resultat, kolla in filmen. I juni 2011 debuterade vi på ASCA trail på sheep, ducks och cattle. Vilket resulterade i 5 kvalificerade rundor och ASCA titeln STDd. Tijahs son Link, blev High in trail started på samma tävling. Hösten 2011 blev Tijahs första avkomma Link godkänd vallhund som den tredje hanen i rasen och den 13 de totalt i rasen! 2012 fortsatte vallningsframgångarna, Tijah startade ASCA valltävlingar i Tyskland och tog hem High i Trail open, titlarna STDc, OTDs mm. Även avkommorna Pippi och Link hade en drös med “legs” och titlar med sig hem. Träningen fortsatte med målet VP. Dottern Thing, kullsyster till Link, blev godkänd vallhund under hösten och Tijah var inte sämre hon utan klarade av VP et hon med i oktober 2012.

Extriört
Tijah är 52 cm hög och väger omkring 19 kg. Hon har total kroppskontroll och kan göra jämfotahopp utan ansats upp på höga bord. Tijah är välbyggd och när hon väl blev färdigvuxen efter 2 årsåldern och fullpälsad så plockade hon 3 cert på raken inom en månad och blev champion. Tijah tillhör den typen som mognar sent extriört. Domare har gillat hennes rörelser och hennes uttrycksfulla huvud. Hon har inga extriöra brister direkt men skulle ha mera av benstomme, päls och vinklar runt om för att konkurrera mot showtypen.Tijah har en kort men tät mjuk päls. Saknar en del av de längre täckhåret. Ögonen är något runda. Hon har ett fulltandat korrekt saxbett. Bruna ögon med lite blå merlering och en naturlig öronställning.

Släkten
Alla Tijahs syskon, föräldrar och föräldras syskon är HD/ED fria. Alla syskonen fick på MH:et värdesiffrorna 1 el. 2 på skott och var då skottfasta. Inga rapporter om sjukdomar bland syskonen. Både Polly och Minos är ögonlysta vid hög ålder, 7 och 8 år helt utan anmärkningar. Polly har haft 3 kullar med totalt 25 valpar, 24 st är röntgade, 20 st HD grad A och 2 HD grad B, alla 24 är ED ua. Minos har 23 avkommor och 13 st röntgade. 10 st HD grad A, 2 st. HD grad B och 1 HD grad D. Alla 13 är ED ua.