Maarten Walter clinic

Jag har i två underbara dagar kursat för Maarten Walter (Malpaso USA) i vallning hemma hos Mikael och Veronica Hagéus i Kroksbo.

Tijah stod för det mesta av kursandet och på fredagen fick även Pippi köra ett pass i rundfållan. Jag ville ha lite synpunkter på henne då vi pratade mycket grunder och gjorde mycket grundövningar. Det hela slutade med att Maarten vill köpa henne och lovade att han kunde göra henne till sin nya traildog på 3 veckor. Så jag antar att han såg mycket bra saker i henne. Själv så tvekar jag ju på att hon skulle vara klar för någon vallstart i år. Vi får väl se, hon mognar väl och kommer få mycket mera träning när jag inte kommer kunna träna Tijah lika mycket pga av valpplanerna.

Tijah fick agera förevisningshund i rundfållan, visade övningar som ytterflankar och innerflankar och en del övningar “offbalans”.  Sådant som vi ju börjat jobba med en del. Tycker Maarten förklarade och undervisade mycket bra. Jag har nog fått min första lektion på tavla i de grunder en vallhund bör ha och i vilken ordning man ska börja lära in dessa och särskilt bra att lyssna på en erfaren aussievallare som kunde jämföra med traditionell bc inlärning och vad som ofta skilde sig i inlärning för vår ras. Sitter inte grundstenarna så faller hela korthuset. Så ska man även gå tillbaka till grunddelarna om det brister längre fram.

Tijah fick även valla nöt i rundfållan, hon fann sig fint i det med och visade även tjurarna att hon inte backade. Väl nära bakbenen gick hon och fick förhoppningsvis en tankeställare av en spark. Ja de flesta hundarna blev sparkade och det är ett nödvändigt ont för dem att börja förstå att de ska vara på sin vakt. Bara hoppas på en lätt spark med andra ord.. hua.

Även ankorna körde vi en del på. Tijah är inte särskilt fokuserad på dem, kommer mer för varje gång märker jag, hon har ju bara träffat ankor 3 gånger nu. Men hon förstår ändå grejen och vi lyckade fålla in dem i mittfållan vilket inte är så lätt med envisa ankor som bara vill hem. Även Nemo och Pippi fick träffa ankorna för första gången. Nemo var inte alls lika förtjust som jag trodde han skulle vara. Pippi verkade däremot gilla dem, men vi måste träna mera innan jag törs släppa henne. Hon går alldelles för fort fram.

Så nu laddar vi för tvådagars trail! Ska verkligen bli spännade att både tävla och att se alla andra aussies och aussiefolk.

Här hjälper Maarten Marre och Crozza att valla anka.

Mackans Rosso tränar på nötterna.

2 thoughts on “Maarten Walter clinic

Comments are closed.