Lucka 14

Bevara, javisst, men jag ser alltid saker att förbättra. Kanske för att mina hundar inte är perfekta och jag har mer att önska av vissa saker, ja konstigt va? Har inte sett någon perfekt aussie på alla punkter heller, så jag ser mest mitt arbete i uppfödningen som ett arbete med att förbättra rasen. Dock är uppfödningen en liten del av mig. Jag är en hundmänniska först och främst, som alla andra, älskar att träna och tävla. Får ibland frågan om att få komma hit och titta på min kennel, jag blir lite ställd för enligt mig finns det ingen kennel att se här. Bara två personer som bor i ett hus på landet med 4 hundar med en massa hundhår överallt. Hör jag ordet kennel så ser jag hundgårdar och en mängd hundar stallade överallt. Hundar som enbart finns för att gå i avel och blir behandlade där efter..

Tijah är den enda av mina 4 hundar som gått i avel, hon är idag 9,5 år och kommer förstås inte ha flera valpar, men jag skulle aldrig i världen göra mig av med henne bara för att ge plats till en ny avelshund. Inte heller någon av de andra som inte kommer gå i avel. Så viktigt är det inte för mig att kunna föda upp hundar. Hundlivet är viktigare, om ni förstår vad jag menar. Bara vi trivs ihop och passar in hos mig så stannar dem även om de inte är av avelsmaterial.

Läste en artikel i hundsport om en vanligt förekommande fenomen i alla raser som avlats fram för en viss funktion, denna gången en jakthundsras. En jägare som undrade varför vi skulle förändra en ras som hade en funktion som jakthund till att passa som en sällskapshund/utställningshund. Att anpassa en hundras för att passa in i ett samhälle där den inte hör hemma. En uppdelad ras, där jaktindividerna inte kunde ställas ut på en skk utställning och utställningshundarna inte kunde visas på en rasspecial med en rasexpert som domare. Så sorligt och något som är så vanligt idag. Ska en hundras passa alla bara för att extriören tilltalar?

Ska vi anpassa aussien och ta bort arbetslusten och vaktinstinkten så tant Berta i stan också kan få njuta av en aussie? Är det ens en aussie egentligen?  Uppfödare av en ras har ett ansvar. Man ska inte bara sälja för att man kan.

Här är ett nystan bestående av mor och son. Tijah håller alltid efter sina ungar och ser till att de sköter sig och tvättar dem även om de blivit stora. När jag gick och la mig i morse efter jobbet låg Älva bredvid mig och tvättade Pippi i hela ansiktet. De månar och pysslar om varandra i en aussieflock.