Högrespår

Då löpet gjorde att det inte blev något högresök för oss på hemmaplan så anmälde jag till högrespåret istället med Tijah. Var ju lite chansartat men när man går där i snön så brukar alltid jag längta till barmark och spår. Nackdelen blev ju att vi inte haft barmark mer än nån vecka för att hinna träna spår. Förra året var det ju endast sökträning och jag minns bara att Tijah spårade en gång under spöregn och vilse kom vi också…

Men de spår vi hunnit med nu har gått över förväntan och jag kände att jag skulle vara nöjd bara vi tog oss runt spåret med den lilla spårträning vi gjort. Tijah känns nu efter löpet riktigt seg tyvärr, var ju likadant efter förra löpet, har ju inte tidigare upplevt såna stora svackor men kanske det kommer mera med åldern. Lydnaden finns ju där någonstans men har behövts slipats, krypet brukar bli dåligt efter uppehåll likaså skallet. Framårsändandet vet jag inte om det någonsin blir klart..

I spårupptaget gick Tijah ut fint ca 10 meter, vek höger och spårade lite trevande ut ur runtan, “tillbaka till rutan” ja så långt fram brukar ju inte spåret ligga så fel spår. Så när man står på kortsidan och ska försöka leta vidare efter spåret vad gör man då för att få hunden att fortsätta vidare in i rutan, ut bakåt och inte rakt fram igen? Tijah vände och spårade samma spår tillbaka till andra sidan, Så tillbaka till rutan igen… Där på vänsterkant fick jag henne att gå djupare och hon tog det riktiga spåret längre ut och iväg gick det. Lite tveksamt och hon rättade till sig lite. När vi kom ut på en öppen bergshäll tappade hon spåret 2 gånger, först gick hon höger och efter att ha tagit tillbaka henne så gick hon vänster så tillbaka ännu längre för att ta upp spåret. Trodde att jag inte skulle få tag i något spår just då. Men tredje gången gillt och hon spårade rakt över och vidare med mera säkerhet och snart kom första apporten. Pinnade på i full rulle för att försöka hinna inom tiden då vi spillt mycket tid på att gå tillbaka två gånger. Pinne efter pinne hittades och Tijah spårade säkert och jämt. Ett par meter efter en ordinarie apport stannade hon och markerade en ny apport, oj vad apporter:-/ men såg att det var en pinne från lägrespåret dagen innan. Hmm började fundera på om det var gårdagens lägre spår som spökat med oss i upptaget och i starten, där av den tveksamma starten och det tveksamma upptaget?

Hur som helst så gjorde Tijah ett superjobb i spåret och vi kom runt på 25 minuter med 8 + slut, ja en bonuspinne också. Härlig känsla och väldigt bra för mitt spårförtroende.

Uppletandet var i ett kalhyggesområde. Ett träd som låg och blockerade efter halva rutan som ställde till det med skicken. Vinden hade vi i ryggen och den var ganska stark. Fick Tijah att gå under trädet men riktningen ändrades och hon var aldrig ut på full djup, dåligt tempo och motivation. 2 saker hittades, de andra två tror jag låg i resp. hörn, omöjliga att få vind på om man inte jobbade hela vägen ut. Så låga betyg 6 och 6,5 för oavsökt. Tror inte någon hund hittade fler än 2 och några inget.

Trodde loppet var kört men såg att poängen räckte fortfarande till uppflytt. Så tillbaka för platsliggning som gick perfekt. 30 minuters lunch paus. 4 hundar kvar nu av 7 startade.

Tyvärr kom första nollan på framåtsändandet, ja den hade jag förväntat mig första gången vi tävlade högre då vi knappt hunnit lära in momentet. Men på tillbaka vägen gick Tijah ut för kort och gick långsamt… Har ju annars legat mer på gränsen åt andra hållet..

Skallet blev bra efter ett dk i starten. Annars var det även här segt. Trist, för i höstas i högresöket gick ju lydnaden så bra och hunden var istället något övertaggad. Även lydnadspoängen räckte till uppflytt men den totala summan saknade tyvärr 8 p. Vi vann och gjorde alla fall ett fint spårarbete, det tar vi med oss. Spår är roligt igen!

2 thoughts on “Högrespår

Comments are closed.