Guldtackan 2014 -En valltävling för aussies

För tredje året i rad har jag och i huvudsak Maja arrangerat denna tävling med tillhörande kurser i vallning i SASK regi.

Allt startade med en hel del spånade om hur vi ska kunna bidra till att bevara rasens vallanlag och visa upp vår ras för de som är intresserade av en vallhund. Men även låta de som vallar med aussie få tillfälle att testa dess färdigheter på tävling, en morot för att träna och vidareutbilda.

Av egoistiska själ ville vi även få tillfälle att se så många aussies som möjligt i olika skeden i deras vallutbildning. Under helgen har det varit nybörjare, tävlingsekipage som bestått av godkända vallhundar och även några som startat IK1. Glädjade nog även några djurägare som ville utbilda sin aussie för att hjälpa till i dagliga arbetet med djuren. Det är kul!

I år har vi varit på Klämmestorp hos Ann och Isi Awes. Där finns alla möjligheter för en perfekt helg. Boende, instruktöer och domare på plats.

Jag och Pippi deltog på tävlingen för andra året i rad och var nummer tre ut på banan som domaren Isi planerat åt oss. ca 50 meter hämt, fösning, drivning, fålla in och ut och sedan lassning på transport och ut. Sista tiden har ju varit otroligt varmt här så det har varit lite begränsningar i träningen. Hade svårt att bestämma om jag skulle skicka höger eller vänster, borde skicka vänster pga draget, men höger är Pippis bästa och hållhunden låg även åt vänster. När mina djur dessutom stod med huvudena åt högerhållet så kändes det bäst och med facit i hand så funkade det bra. Men risken hade ju varit att Pippi kommit grunt och stött dem åt draghållet och då hade jag aldrig förlåtit mig själv för det misstaget… Ja ångest över valet hade jag. Dessutom hade ingen före mig lyckats i hämtet och djuren visade starkt drag bakåt mot djursorteringen.

För mig syns det i fösningen som är åt draghållet. Pippi behöver i stort sett bara styra riktningen för att ta grindhålet och sedan stoppa dem så jag hinner upp till drivningssträckan, vilket hon gjorde bra! Jag är helnöjd med Pippis jobb på banan och fick massor av beröm av Isi, vilket är kul att få höra! Jag kan stolt visa upp vår runda. Vi hade en tacka som testade Pippi, vilket ofta händer då de ofta märker att Pippi inte är den modigaste hunden. Hon gör ett skutt mot vilket är det enda jag inte gillar, vid drivningsgrinen agerar hon bättre och svarar på mitt ligg för att ge tackan plats och tid att vända. Hon sköter sig även fint i fållan där jag vet att hon med stor ångest går in. Duktiga Pippi!!

[youtube=http://youtu.be/7g4R4ntDs6Q]

Våran runda gav oss 97p av 110 möjliga och 3p från vinnarna Linda och Jin som fick ihop 100p.

Utgång 12/15

Upptag 5/10

Framdrivning 15/15 Lugn, trevlig och stadig

Fösning 7/10

Drivning 19/20 Jättebra!

Fålla in 9/10

Fålla ut 10/10

Lasta in 10/10

Lasta ut 10/10

Jättebra, väl genomförd runda. Lugn och målmedveten. Både förare och hund läser djuren väl!

Maja och Link kom på en fin tredjeplats så extra roligt med två sockervindar på pallen!!

Under söndagen kursade vi och tränade vidare på djupet i hämtet, fösning mm mm.

Tack alla för en kanonhelg!!

One thought on “Guldtackan 2014 -En valltävling för aussies

Comments are closed.