Guldackan 2013

Så var årets Guldtacka över! Pustar ut och känner mig väldigt nöjd med helgen och allt som den erbjöd. Minns hur nervöst det varit nu ett par dagar innan. Nej inte nervös för min egen start på tävlingen utan förr hela arrangemanget. 3 dagar med allt som ska gå rätt. Alla planering osv. Åkte ner till Laxå på fredagen för att vara på plats och hjälpa Erika med eftermiddagens introduktionskurs i vallning. Får ska sorteras och flyttas, fållor ska byggas osv. Så vill man självklart göra alla nöjda.

VARMT har det varit hela helgen och rädslan för att det skulle förstöra allt… Vad gör man om inte tävlingen kan starta pga värme? Hur lyckade blir kurserna om inte fåren och hundarna orkar i värmen.

Tidigt upp på lördagen för att visa Harriet och Paula hur sorteringen/in och utställningen var tänkt att fungera. Samtidigt veterinärbesiktas djuren, tävlade och publik ska hitta parkering och köpa program. Vipps så var det domargenomgång och bangenomgång. Oj, nu blev jag nervös ingen för egen del. Domaren, Shania Longyard ville dra igång så fort som möjligt och köra starterna så snabbt som möjligt innan det blev för varmt, vilket var väldigt smart. Våran tänkta finalomgång mellan de tre bästa ekipagen i omgång ett valde vi bort då det blev svårt för de som hjälpte till och också ville tävla. Inte så rättvist om de tävlade hundarna får jobba med djuren mellan starterna. Nu var de satta att starta först så de efteråt kunde användas till jobbet bakom kulisserna. Värmen var ju pricken över I et i denna fundering. Även om det varit spännande att få lägga in några svårare moment som kunnat lyfta fram slutliga segraren och den bästa vallhunden på guldtackan.

Plötsligt var det min och Pippis tur, alldeles för snabbt då hund nummer ett tappa flocken i redan hämtet och domaren beslutade att denna gruppen kunde starta igen.

En svår grupp med två tackor om ville dra iväg så fort de fick chansen. Jag är väldigt nöjd med vår runda på dessa djur, vi tog oss runt, höll alla djur på banan, trots att en tacka drog iväg på kalhygget efter tratten då jag skulle skicka Pippi runt den långa vägen bara för att man får avdrag om de korsar djurens väg. Vi löste situationen. Sedan om vi inte lyckades med fösningen i slalomet exakt rätt väg det är inte lika viktigt i det stora hela. Vi slutade på 78p av 120 möjliga. Pippi har gjort en fin utvecklig och vi är taggade till mera träning!!

Efter vår start så hjälpte jag och Pippi till i sorteringen och in och utställning av djur. Tävlingen var klar redan 11.30 och vi hann innan det blev som varmast. Detta år var det många som tyvärr tappade djuren. Fler än hälften. Stackas Malin och Vegas tappade på utfållningen i sista momentet efter en mycket fin runda! Thing var ju även hon anmäld men kunde tyvärr inte starta då hon skurit sig på benet och haltade… Ja hon skulle ju även vara utställningshund då vi helst velat ha bara aussies på tävlingen även i kulisserna.

5 startade kom runt och fick poäng. Vann gjorde Eva och Esther, 2a Eva och Våga, 3a Ingrid och Lin, 4a jag och Pippi och 5a Linda och Edith. Jag tror vi slutligen fick 14 startande och så kul att få se så många aussies valla och inte minns så kul att få samla dem och visa upp vallande aussies för publik och domare.

Efter tävlingen blev det bad och grillning. Ja precis till grillen skulle tändas började det regna och åska i flera timmar. En trevlig kväll men ändå tidigt i säng, mycket trötta förstås.

Söndag och kursdag, solen sken och bjöd på ännu en härlig sommardag. Hjälpte även idag till med djuren. Sorterade och böt ut grupper till kursarna. Ann Awes anslöt på söndagen för att hålla kurs.

Åter igen kul att få se så många aussies på plats.

TACK ALLA som förgyllt denna helg och ställt upp för att hjälpa till!! Hoppas ni haft lika trevligt som jag haft!

Så några fina bilder som Elisabeth Sterner tagit på mina fina sockervindar!