Gin har gjort mentaltest (MT)

I lördags åkte jag till Örebro för att få titta på när första kull 3an (Tijah x Mumrik) skulle göra sitt MT (här i Sverige). Nu har Svea som bor i Finland redan gjort det Finska mentaltestet och blivit godkänd så hon var väl först men testerna är inte lika så de går inte att jämföra några poäng eller så. Vi får ju förstås gratulera Svea också till godkänt MT!!

Mentaltestet är en av de två delarna till brukshundarnas KORNING där även hunden ska genomföra och bli godkända på en extriörbeskrivning.

Hunden får vara mellan 18 månader och 4 år. Så det gäller att se till att komma med när tid finns, ja det är en uppmaning, helt plötsligt närmar det sig 4 år, skadar sig, bortlottade, inställda tester osv. Det är så trist att inte hinna med när man har alla fall 2 år på sig att anmäla, man behöver inte vänta till sista året.

Gin visade upp sig på ett mycket bra sätt tycker jag, det ända som jag inte riktigt håller med om är att de drog ner på den sociala säkerheten bara för att hon nosade på kläderna till socialtanten innan hon sprang fram till henne. Har inte sett en enda hund som inte kollar kläderna först. Och det var den motiveringen domaren hade vid genomgången. Annars var det bra att  anpassningsförmågan hamnade på en 4 då hon har en tendens att dra upp sig för mycket. På kälken tex. Där höll hon på att gå igång igen och jag blev nästan lite rädd att hon skulle tända till på skotten som kommer efteråt. Något jag tänker mycket på när det gäller vidare avel på Gin. Kan det bli för mycket gas?!

Tyvärr glömde jag filmkameran hemma men kunde filma med min IPhone och det blev ju rätt bra ändå.

OBS hur man tydligen ska få hundarna att släppa bitstocken, genom att hänga hunden i halsbandet… känns lite konstigt att behöva göra så till en hund som man bara kan säga tack eller loss till så släpper den villigt.

Här är filmerna

[youtube=http://youtu.be/yV1zqA9t3Rc]

[youtube=http://youtu.be/Th0sHZzbNng]

[youtube=http://youtu.be/t3hbQl3AtnA]

Poängen blev hela 511 och där med den högsta i släkten, mamma Tijah har ju 481p och pappa Mumrik 412p. Det roliga är ju att Gin är en toppenhund att träna och tävla med och förtjänar verkligen höga poäng. Så samarbetsvillig, koncentrerad och fartig. Ja alltid all in och det var också något domaren sa i genomgången då han pratade om koncentrationen. När hon ställs inför något så går hon all in och löser problemet. Så fick hon ju även många extra pluspoäng för hennes söta uppenbarelse 🙂 från alla som tittade på.

Gin kommer förmodligen gå i löp när som helst och sedan är ju planen att det blir parning på nästa löp!