Feminit och maskulint

Fick i går kväll fatt i en gammal hundsport special nr 4 2008, den har hamnat någonstans och blivit halvt oläst. Har haft en riktig avhyvling nu av tidiningar som jag inte hunnit läsa, eller bara läst en del ur så jag kan sortera undan dem.

Jag fick i en artikel medhåll av en av mina tankar. Artikeln heter “Om utställningar, funktionsprov och beteende och är skriven av Ingrid Tapper, vilket förstås är extra kul då hon ju är en ägare av aussie.

Först en sak jag inte tänkt på tidigare.

I de vilda hunddjurens värld är det mycket små skillnader mellan hane och tik, rävar och vargar har väldigt liten könsprägel. En förklaring till detta kan vara deras utmärkta luktsinne, de kan med lätthet ändå identifiera om det är en tik eller hane. Inte heller konkurrerar varghanen med andra hanar, vargarna är monogama. Djur som lever i fasta par behöver aldrig utveckla dessa könskaraktärer som tex påfåglar.

Jag fick av en vän inblick i beardisvärlden och deras showvärld. Såg till min fasa att det inte tillät hundarna att visa attityd eller glada svansar, likaså bland sheltiesarna. Svansarna ska hänga där lama helst, hundarna ser ut som mentalnollor med enbart ett sött uttryck. I beardisringen fick de skrämma hundar för att sänka svansen, för att visa upp den rätta attityden för deras showmodell. I parallell tänkte jag på hur rasen flatcoated retriever visas upp. Har ju själv ställt sådana hundar då min pappa äger två individer av den rasen. Det är mera åt det hållet att den som viftar mest på svansen vinner. Flattar är näst intill för glada hundar… Kan det helt enkelt finnas ett samband där mellan av vilken typ av hund som primeras och vad som går i avel och vidare vilken typ av temperament som får gå vidare i avel?

Tänk bara på de hundar som ska bära sin svans över ryggen och hur deras temperament är? Tänker på många terriers.

Så vidare till det maskulina. Hanar som visar på mycket maskulinitet, mycket muskler och en kroppshållning som visar dominans och attityd, hög svans och massor av testoteron. Saker som direkt kopplas till aggresivitet. I raser där det läggs stor vikt vid allt för mycket maskulina hanar, har de inte en hel del med aggresivitet också? Rottweiler, staffar?

Enligt 2008 år hälsoundersökning för australian shepherd angavs 28 hundar som avlivade, 8 av dem pga beteende problem… 1/3.

Det gäller att tänka ett steg till när vi vill avla på olika detaljer.

5 thoughts on “Feminit och maskulint

  1. Ja, & jag undrar just egentligen vad anledningen är till att det i aussiens rasstandarden står att de ska ha en tydlig könsprägel? Synd i alla fall att det misstolkas & överdrivs, ibland känns det som att aussien är på väg åt samma håll som utställningsgolden/labbarna där grova, tunga, i förlängningen översexuella, hanhundsaggressiva hundar/hanar premieras… .

    1. Ja just, glömde nämna aspekten med de översexuella hanarna. Det är ju minst lika illa som de aggressiva i mina ögon. Kan ju bli en ny aspekt om de nu börjar tillåtas löptikar på tävling i framtiden. Det kan ju solla en hel del… Det är ju bara hundarna som det är synd om i förlängningen.
      Ja, jag tolkar ju mest standardens ord med att det ska synas att det är en tik. Fast jag gillar ju tikar och det feminina. Vet inte hur många gånger jag fastnar på en bild och tänker, det var en snygg hane och så läser man vidare och så visar det sig vara en tik…

  2. Känner igen det där med beardisar. Mina föräldrar blev osams med uppfödaren när de vägrade att “tvinga” hunden till svans som bara hängde… Alla glädjevift skulle stävjas för ett “korrekt” utseende i ringen.

  3. Det är ju verkligen viktigt att ta med detta (agressiva och/eller översexuella hanar) betänkande också i aveln! Det är absolute inget fel i att kastrera hanar man ej ska ha i avel, men man ska definitivt inte BEHÖVA GÖRA DET för att överhuvudtaget kunna jobba med eller ha hunden i ett fungerande familjeliv, då är det verkligen fara på färde om man avlar vidare på dessa individer utan att se till konsekvenserna!!!

  4. P.s verkar inte riktigt klokt det ni berättar om b la beardisar och flattar i utställningsringen, hade ingen aning om detta!

Comments are closed.