Ett vallpass

Träffade Maja och Jamie i hagen idag för en stunds vallning.

Fick lite på film från våra delningsförsök. Just nu skapar jag en lucka mellan fåren som jag kan kalla in Pippi i. Hon är inte alls bekväm i detta moment, jag delar och hon samlar ihop kan man säga… Mellan djuren vill hon bara ut och flanka för att samla ihop dem igen. Men skam den som ger sig. Vi har kommit en bra bit på väg och vi lyckas mer och mer, jag kanske även börjar bli lite mera strukturerad att lära henne vad det är jag vill att hon ska göra.

Så målet just nu är att jag skapar en lucka och Pippi ska bara springa in till mig och lägga sig i den riktning jag visar. Oftast mot fårens huvud för att trycka bort dem som vill ihop mest. Mot draget. Just nu har vi mest kört med ett staket bakom för att förenkla. I sista klippet får hon gå lite mot djuren då har hon lina på sig.

[youtube=http://youtu.be/Gw-FdRWF0Kg]

I torsdags i ridhuset fick jag en större lucka mellan djuren och kunde prova att fösa bort en grupp, flanka för att hämta dem och sedan flanka tillbaka mot mig för att stoppa dem innan de går ihop igen och sedan fösa bort dem igen. Det gick faktiskt mycket bättre än jag trodde då Pippi glatt började flanka tillbaka mot mig igen i tron om att hon skulle få hämta den andra gruppen, men jag kunde lätt stoppa henne i höjd med mig och styra upp henne mot rätt grupp igen. Detta ska vi träna mera på vid tillfälle.

Avslutade med lite mera avslappnat arbete att ta hem fåren.

[youtube=http://youtu.be/JrOZNqBOoUk]