En weekend i fårhagen

I fredags åkte jag, Maja och Eva till Erika i Laxå för att planera och valla in och välja ut fåren som kommer delta på aussieklubbens valltävling Guldtackan.

53 tackor och 24 baggar skulle testas med hund och olämpliga djur skulle förstås märkas upp. Även banskisserna skulle testas och kollas så det inte blev för svårt med drag osv. Vi började med att flytta djuren från en skogshage till en annan, inte helt enkel uppgift, men vi löste det med hjälp av våra hundar och fårägarens inkallningsvissling:-) Skogshagen var så pass otillgänglig och tät så det var inte lönt att skicka ut någon hund där för att försöka samla in 53 utspridda tackor. Sedan ordnade vi lite inför lördagens informationsdag om vallning som klubben för ungerska vallhundar hade ordnat.

Lördagmorgonen började med mera fårflytt, baggarna skulle byta plats med tackorna innan kursen började. Sedan var det ett större gäng pumis, en puli, två bc och en aussie med ägare som fick lära sig lite grunder i vallningens ädla konst.

Efter kursen började vi vårat jobb med att sortera ut och prova tackorna i grupper om 7 djur. Det tänkta antalet på tävlingen. Några tackor blev märkta pga av dålig attityd men de flesta fick gk stämpeln.

Samma sak på söndagen men då kunde vi direkt börja köra på de djuren som vi valt ut. Vi fick även hjälp av ytterligare två vallhundsekipage, bla Mackan och Rosso.

Vallträningen blev ju mest för djurens skull så ingen särskild strukturerad träning för hundarna. Link tränade tex på sin uppgift som utställningshund. Annars blev uppgiften att få djuren lugna och trygga och hindra deras planer på att dra. Kändes som vi lyckats bra på söndakvällen när vi begav oss hem igen.

Tyvärr blev det bara 1 spår för Pippi förra veckan. Men en massa vallning istället och jobb förstås. Nu väntar ett par lediga dagar så jag hoppas det ska finns lite tid över för det börjar se lite uppbokat ut igen nu.

Ikväll ska vi fixa med klubbens MH bana. Det blir ju MH den 20 oktober för kull 3 orna där! Det närmar sig med stormsteg!!

På onsdag eftermiddag åker vi och kollar in ett VP.