En vallhelg för aussies – GULDTACKAN

Äntligen var det dax för något som länge varit under planering. En tidig vårvinterdag efter ett vallpass satt vi på Majas och mitt matställe där mycket tankar och idéer växlas och det hela tog fart. En längtan efter ett rasmästerskap i vallning. Hur svårt ska det vara att fixa? Vi presenterade förslaget för styrelsen och det då genomarbetade förslaget var alldelles för lockande för oss att ställa in då vi fick avslag av klubben som inte ville ha arrangemanget som klubbmästerskap. Vi bestämde för att köra ändå och så blev det. Vi blev istället tagna av vårat LO östra som gärna stog för vårat arrangemang. Bra tyckte vi att vi fick vår rasklubb i ryggen vilket var det vi ville.

Vad var det att säga nej till liksom allt var ju fixat och klart:-)

På lördagen var det valltävling, med moment som ska likna praktiskt arbete som man behöver använda hunden till på sin gård. Att hämta fårflocken, hålla dem stilla en stund för att se över djuren, på tävlingen skulle vi rycka loss ett guldglitterband. Sedan flyttade vi flocken genom två portar på valfritt sätt. Vidare till en tratt där alla djur skulle genom. Sedan blev det finlir då hunden skulle fösa fårflocken slalom mellan 3 koner. Infållning och utfållning med en avslutande uppsamling så man visade att hunden hade kontroll igen.

Vi ville ha en domare utan inblick i aussievärlden, som ändå var duktig på att döma och van vallhundsmänniska. Lena Karlsson, kennel Ty Nant, http://tynantbordercollie.blogspot.se/ nappade på erbjudandet tillslut och hon erbjöd sig även att hålla kurs på söndagen vilket vi blev väldigt glada för då de 6 platserna vi först erbjöd var slut inom 10 minuter.

Det mesta i arrangemanget har Maja Fredriksson rott i land. En person som verkligen tar tag i saker och älskar att planera och styra upp. Men även Erika Matsson har varit ovärderlig hjälp då det var hon som fixade med plats, djur och domaren. Att få låna djur, mark och två kursledare gratis är inte så dumt! Vi hade bara ett litet jobb kvar att se över djuren, valla in 57 tackor och fundera över hur stora grupper vi skulle ha. Så under sommaren efter att lammen kunde skiljas av så har arbetet med invallning av djuren varit igång. Att det även vallades av aussies var en viktig del så de var vana vid kroppsvallare. Vi fick plocka bort en del tackor för dåligt uppträdande och en del som var för rädda och vi inte hann valla in ordentligt. Vi blev tvungna att testa på momenten som planerades. Testa åt olika håll då det fanns en hel del drag åt olika håll i hagen. Åt vilket håll skulle hämtet vara? Vi funderade länge på att ha med först en större flock och sedan en mindre för att testa hundarnas förmåga att växla sitt tryck på djuren. Delning var lockande mm mm.

Länge hade jag inte tänkt att starta själv på tävlingen då det inte kändes helt ok att varit med och planerat det hela och tränat på plats innan. Men efter avhopp på startlistan och rädslan att vi inte skulle gå runt ekonominst så anmälde jag Tijah. Vi behöver ju träningstävla också.

Pippi kunde jag ju använda som funktionärshund så Tijah bara kunde starta i tävlingen.

Nervöst värre blev det. Men jag kunde känna mig nöjd med vår insats, fick jobba i tratten innan vi fick igenom alla 7 tackorna och i slalomen strulade det lite. Men allt som allt var Tijah lugn och helt ok lydig. Trodde hon skulle vara lite hetare då hon inte fått träna dagen innan. Mest nöjd blev jag med full pott på upptaget. Vårt sämsta kan jag tycka. Men jag får nog ändra mig nu och inse att det sämsta är när jag måste göra finliret och Tijah är mer konsentrerad på mig än djuren. Blir lätt lite dåligt fokus då.

10 st kom till start. Att få se aussies valla på riktigt är ju nästan hela nöjet med att ordna detta. Vart annars kan man få se dem jobba? Träffa aussies från olika ställen i Sverige som man annars inte träffar. Förhoppningen är ju att flera börjar träna vallning med sina aussies och att man får mera information om deras vallanlag. Idag antar jag att det finns grymma vallhundar där ute som ännu inte fått chansen att visa vad de kan. Tycker också att träningsbarheten är viktig. Vad ska man med vallanalg till om hunden inte är träningsbar nog att kunna starta en så enkel tävling som guldtackan var. Att tex hämta 7 djur på 30 meter är väl inte högt ställda mål för en vallhund. Så hoppas att flera vallekipage sätter igång att träna upp sina hundar så vi får se dem valla!

Malin och Vegas, domarens val. En rolig grej var att ge domaren uppdraget att utse en domarens favorit. Valt föll på Vegas! Så roligt!!!

Domaren med 1an 2 an och 3an. Tove och Stuff, Malin och Vegas och jag med Tijah. Ett poäng skiljde mellan oss i topp.

Domaren sammanfattade även tävlingsdagen. Hon hade blivit positivt överraskad av våra hundar och berömde hela arragemanget. 5 stjärnigt kallade hon det. Ja då rös jag lite faktiskt. Hade ju förstås lite oroliga tankar om vad hon skulle gilla vår ras i vallningen. Perfekta djur och perfekt svårighetsgrad på banan var det också. Lät även som att deltagarna var positiva till allt. Kändes som allt gick väldigt bra, inga missöden alls. Allt gick enligt planerna.

Efter tävlingen fick vi kursa för Lena, jätteroligt och vi fick med oss en hel del att träna på och nya tankar kring balans och vallning.

Söndagen servade vi de två kursgrupperna med djur. Mest tittade jag på nybörjarna. Gillar att se och lära av olika typer av nybörjare.

Ja nu är det väl bara att börja fundera kring hur vi ska kunna upprepa detta? Guldtackan är ett tänkt vandringspris…

Vore roligt med kanske 2-3 platser och att tex topp 3 går vidare till final. Japp bara att spåna vidare…

En film med glimtar från tävlingen som Maja fixat.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eEnAz9SJt7E]

One thought on “En vallhelg för aussies – GULDTACKAN

  1. Grattis till Vegas och Malin och till Tijah och dig!!! Kul att se filmen på alla duktiga ekipage!
    Jag hoppas verkligen att det blir fler repriser av tävlingen! Känns jättesurt att vi missade denna helg!!

Comments are closed.