Duktiga Pippi!!

I helgen har Pippi och jag tävlat i ASCA valltävlingar, två dagar med dubbla starter på alla djurslag vilket innebär anka, får och kor.

Extra roligt att få se aussieägare från flera olika länder, absolut fördelen med ascatävlingar är att rasfolk från så många olika länder får träffas och utbyta erfarenheter med varandra. Hade även glädjen att få se ett väldigt duktigt och rutinerat ekipage från USA. De har bla vinst från Finals på får och anka 2011 i bagaget. Det stora mästerskapet för aussies i Amerika.

Pippi och jag startade för första gången i högsta klassen på anka, Advance. Pippi är väldigt duktig ankvallare, hon är lugn och visar dem stor respekt. Ankorna var ganska svåra, snabba höll inte ihop så jättebra. Hunden fick jobba för att balansera ihop gruppen. Känslan var väl inte på topp efteråt då vi inte fick igenom alla ankor genom sista hindret, tratten. Men vi var ju nära hela tiden och man får två försök att få djuren genom hindren innan man får gå vidare. Om en går igenom så är försöken slut och man måste fortsätta.

Vi startade på nöt i openklassen för första gången och vid morgon samlingen så berättade domaren att djuren tyvärr var väldigt tama och hade 0 i flyktzon, om hunden inte hade ett bra bett så skulle dom inte flytta sig. Muntert när jag aldrig sett Pippi bita, då hon aldrig behövt det för att flytta kor. De djur vi vallat på har ju som mest behövt ett skall, men oftast bara lite tid med tryck för att vända. Dock bevisade de amerikanska ekipaget att det gick att flytta dem med en duktig rutinerad nöt hund som menade vad de visade. Övriga hundar hade ju antagligen inget mod att flytta dem eller så hade de mod men var för otränade att de ställde till det genom att gå upp och vända djuren när de äntligen kom på rätt väg. Så det blev för tufft för oss trots att Pippi jobbade mycket fint många gånger och försökte så gott hon kunde.

Fåren är alla fall våran favorit! Men som domaren sa efteråt, arenan hade behövt vara dubbelt så bred och dubbelt så lång för att hundarna skulle kunna lämna flyktzonen, ja tvärt om här alltså. Svårigheten var att lyfta in dem i mitten och få dem lugna nog att passera genom tratten. De sprang helst runt längst med staketet. Pippi fick spring varv på varv och hade behövt springa ännu fortare för att hinna upp och stoppa åt alla håll. Var hon nere så sprang de upp och var Pippi uppe så sprang fåren ner. Men till slut hade vi lyckats lugna ner dem och gå var det bara till att balansera in dem försiktigt.

Så lördagens resultat  blev till slut

Anka: AM 106p Klassvinst!! PM 93p = två kvalificerade starter och titeln ADTd. Pippi är med andra ord färdig med ankor.

Nöt: AM 82p Klassvinst!  PM 43p Inget kvalificerande poäng (tror gränsen går vid 88?)

Får: AM 98p PM 104p Två kvalificerade starter och vi behövde bara en till för att ta titeln ATDs och vi var klara med får.

High Combined non WTCH AM och PM!!! (Högst poäng från två klasser.)

På söndagen hade vi tur att regnet slutade när dagen skulle börja, blev ju däremot väldigt geggigt i arenan särskilt efter nötrundorna i början.. Vår andra start på nöt blev ändå rätt ok, vi fick till en hel del bra men inget bra försök på sista mitten hindret som idag var en fålla. Vet inte om någon lyckades fålla in alla tre? Var väl bara vårat amerikanska ekipage som fick in 2/3 djur vad jag såg.

Fåren var förstås väldigt svåra att få in i fållan och man får brottas med tiden. Hade länge fåren tryckta vid mig och grinden och de behövs ju tid för att få dem lugna nog att våga gå in. Men vi lyckade i båda starterna fålla in dem. Älskar ju detta moment och Pippi jobbade så fint!!

Som grädde på moset så fick vi vinna den sista starten på får!! Poängen gjorde oss också High In Trial Advance! Högsta poängen från alla starter i advanceklassen på alla djurslag!!! Jag menar med en så pass rutinerad hund och förare som redan 2011 vann finals på får och anka! Förstå hur många fler starter de gjort och vi som typ tävlat en gång om året och precis kommit upp i högsta klassen.

Ankor: AM 100p PM 103p

Nöt: AM 24p PM 85p (Nästan där)

Får: AM 102p PM 112p Klassvinst!!

High In trial Advance!! High combined non WTCH AM och PM!!

På en av fårstarterna har domaren Joan skrivit så fint: “This dog is showing many great working qualitys. Good wide outrun, quiet work and responds to commands” Så roligt när de tar sig tid att skriva något fint!!

Men redan i torsdags så startade Maja och Link i post advance på får, deras första gång. Link vann med en kvalificerad runda av 3 starter.

Även Mikaela och Thing gjorde come back efter 2 års vila. Första starterna på advance på får. Även de gjorde bra ifrån sig och tog hem ATDs titeln och blev klara på får!!

Pennys mamma, Tessla gjorde debut och tog hem en kvalificerad fårstart och blev med den poängen bästa started hund, most promising started!

Tack alla snälla för stöd och hejarrop!!

Nu kör vi vidare mot nya mål!

pippiascajuli151

One thought on “Duktiga Pippi!!

Comments are closed.