Debut i högresöket

Igår var det då äntligen dax för debuten i högresöket för Tijah. Vi har ju fått avstå två andra anmälda söktävlingar pga av  löp men som jag hoppades så kunde vi komma till start då löpet hann avsluta i veckan innan. Dock så är det inte riktigt samma pigga hund jag har, sett det på våra skogspromenader att hon är ganska dämpad, om det beror på löpet eller om något annat lurar vet jag inte. Brukar inte märka så storaförändringar annars… Men hur som var jag väldigt sugen att få komma ut och prova på söket tävlingsmässigt så här innan vintern och ett längre tävlingsuppehåll. Bra att få lite kvitto på träningen. Kände att träningen inte varit så bra sista tiden, har ju saknat min bil och inte kunnat ta mig nånstans och när det blir mörkt och regnit så försvinner suget.

Lite snopet fick vi börja med lydnaden, sedan uppletade och sist söket. Hade ju inte så höga förväntningar på att nå upp till uppflyttningspoängen där. Ett skall som gått från att klara av att skälla till att inte vilja vara tyst och precis upptäcka att vi helt plötsligt bara har 5 skall och sedan en tyst förväntan på godis… alltid ska det vara nått. Inte heller krypet har sett något bra ut. Så lägger man till regn och blöta leriga planer på det så känns allt väldigt sådär…

Men till min förvåning så går lydnaden riktigt fint! Tijah lite väl galet motiverad och lägger till lite ljud här och där. Blir ju själv så glad när momenten går bra och att man kan belöna hunden ordentligt mellan momenten nu till skillnad mot elitlydnaden.

Väljer att skriva den högsta siffran 😉 Fritt följ: 9, Inkall m. ställ: 9,5, Framåtsändande: 7, Kryp, 7, Skall: 10!!! Tungapport: 9, hopp: 8, plats: 10.

Så med råge räckte ju dessa poäng till uppflyttning, Totalt  230p.

Men så föll vi pladask kan man ju säga. Efter en längre väntan så var det dax för uppletadet. En kuperad ruta med mycket träd, buskar, dålig översikt och en otydlig kant att skicka från. Ja det var mera skog än öppet om man säger så. Vi har aldrig tränat uppletade i så mycket terräg förut, ja jag kan ju inte påstå att vi tränat så mycket uppletade direkt. Men jag vet ju att min hund gärna rusar runt och inte har några problem med att gå ut på 50 meter djup. Vi hittade bara två föremål, de som låg på nära håll, verkar som det sedan låg två i hörnen också på skissen. Men Tijah var inte i närheten av att leta där. Hon var ute på ca 20 meter och leta runt lite och ville tillbaka och bli omskickad. Tittade på alla de folk som stog utplacerade längst med linjen. Ska jag se till det possitiva så var apporteringarna av de 2 föremål vi hittade utmärkta. Men ställd blev jag och funderade hur detta skulle gå i söket.

Sökrutan var på ett berg, uppåt på vänstersidan i vind och högersida så dalade det ner i tät skog/sly. Valde att skicka höger först och fick direkt träff på den heldolda figgen i hörnet. På motvindsidan vill Tijah inte alls ut på djupet, ja knappt halva djupet… gud vad frustrerade!! Hade mest lust att bara sura och bryta allt och tänkte att om vi bara hittar en figge till så kan man ju bryta där istället, lite smartare kanske. Lite lättare ut var det på medvindssidan, men det fanns liksom ingen sökarvilja där. Mot slutet av rutan for hon alla fall upp på berget och kom tillbaka med rullen, gud hoppas det inte var nån blindmarkering nu bara. Men bra tryck i påviset var det och jag lät henne hoppa fram på den liggande figgen och denna belönade faktiskt genom att klappa om henne lite, hihhi gäller att springa snabbare än domaren ut på påvisen! Ja sedan var det bara 3 skick kvar och slut. Jag fick godkända sista tomslag och valde att kliva över. Hade en tid på 10 minuter. Den missade figgen låg på högersidan inne i snåren. Hade nog slarvat där då vi på den platsen fick napp på figgen på vänstersidan up på berget. Domaren trodde Tijah känt figgen för hon hade stannat och tittat på mig men inte markerat. Jag vet inte, såg inget som jag tolkade som nått.

Summan av det hela blev ett godkänt i högre söket! Bättre än att enbart blivit uppflyttad till , men inget mål direkt. Hade ju inte några förväntningar på uppflyttningen men nog hade jag högre förväntat på specialjobbet.

Markeringar och påvis funkade utmärkt och trots de många dåliga skicken, ja de blev täta och många för att hon inte jobbade ordentligt, så inga blindmarkeringar och kanske jag kan känna att vi jobbat oss genom dem efter tre tävlingsstarter utan blindningar.

 

3 thoughts on “Debut i högresöket

  1. Oj. hur hinner du. Mamma Tijah är en superhund, Matte får önska sig mer än 24 timmar på dygnet.
    GRATTIS till godkänt hkl sök, bra gjort ;=))

Comments are closed.