Aussielägret 2010

Så i torsdag bar det iväg på årets aussieläger. 2 bilar från Enköping. Maja/Link och Malin/Vegas i ena och Jag/Tijah/Pippi , Pia/Vasco och Mikaela/Thing i den andra.

Framme i Vårgåda handlade vi lite bra att ha saker och så åt vi innan vi åkte till Tånga Heds camping och installerade oss i våra rum. Jag och Liza delade ett rum med våra syskonhundar, Lotus och Tijah och Pax och Pippi.

För att känna att vi även uttnyttjade torsdagen så blev det lydnadsträning, vi valde program/moment och körde med kommendering.

Maja och Link körde lydkl 2 för första gången.
Mikaela och Thing körde genom appellen.
Lotus hoppar
Lotus med tungapproten
Pia och Vasco tränar tandvisning.
Liza och Pax
Pax träna hopp-stå
Pax gillar att hoppa!

Tijah och jag körde moment från högre klass, fick ju även 4 personer till en grupp till framåtsändandet och det är inte så ofta man får den chansen.

Tijah med 4kgs tungapport
Hopp med metallapport

 Kl 18.00 var det föreläsning av Jan Gyllensten, polis, problemhundsutredare, MT/MH beskrivare osv.. Han pratade om hundars mentalitet, begrepp som tillgänglighet, kamplust, social kamplust, nerver, rädslor mm. Mycket begrepp från både gamla och nya MT. Sorterade och förklarade skillnaden. Gav exempel på typiska problem i mentaliteten och vart det hörde hemma i för kategori. En sak gjorde han väldigt klart för oss och det var att rädslor  nedärvs. Vad man än gjorde så skulle en blivade valps föräldrar inte ha rädslor eller dålig tillgänglighet. Det absolut viktigaste! Ja han var nästan arg när han övertygade oss, att avla på hundar med rädslor borde var krimminellt helt enkelt! Föreläsningen var mycket intressant men jag hade velat att flera av aussevärldens uppfödare kunde varit där förstås. Denna föreläsning hade kunnat varit en heldag med diskusioner och granskningar av rasens mentala status. Jan drog jämförelser till träningen av hundar istället, vilka hundar som klarade av ett krav eller inte, vad viktigt det är med stor kamplust det är och hur viktigt det är att lära sig vad man har för typ av hund för att underlätta i inlärningen.

Mycket trötta var vi när vi efteråt samlade ihop oss i grupperna för att planera upp fortsatt träning.

Frukost 7.30 -8.00 och avförd till sökskogen kl 8.30.

Lägrets första sökruta bjöd på lite öppnare terräng, högt gräs med mycket gropig mark och kross-stigar som förlädde raka skick. Vi körde allihpa samma övning. En figge på djupet på båda sidor som undan för undan flyttade fram och hundarna sprang så många skick de orkade. Tanken var träning på raka skick och så kunde vi se vad som hände när hunden började krokna.

Tijah i väntan på dagens första sökövning.
Mycket gräs i våran första sökruta.

Tijah gjorde finare skick när hon fick göra flying över stigen, hon hade även en strategi med att hitta på figgens spår från gamla till nya legan

Tijah ska skickas ut i rutan
Tijah i ett flyingskick.
Tijah iväg

Sist ut innan lunch var Vegas, full rulle och energiskt kampade ute hos figgarna, efter att passerat stället där de flesta hade brytit denna övning fortsatte Vegas på precis lika hög växel. När vägen började ta slut så sa vår instruktör att -Nej han kommer aldrig bli trött, han kan hålla på hur länge som helst. Vi trodde han åtminstonde skulle minska ner på tempot lite grann, men inte. Vad går han på? Vilken kondition och vilja! Imponerade!

Malin och Vegas gör ett sökskick

Vi fick våran lunch i skogen och kunde efteråt köra markeringsövningar. Mackan satt på huk stog rakt upp och ner och uppe på en sten.

Tijah markerar stående figurant
Tijah markerar figurant på sten

Eftermiddagens sökövning blev korridorer. I första fanns en grop 2 meter från stigen som inte syntes, även inne i rutorna fanns fina gropar att gömma sig i. Vi tränade på 2 figgar i samma ruta för att lära hundarna att skickas 2 gånger över samma mark. En del kan tycka att de redan sök genom den och inte vilja gå ut. Så hade vi även överraskningen i gropen nära stigen för att se om näsan var påkopplad från start. Korridorena hjälper även till att få till systemet i skicken så det inte blir för vida slag.

Liza skickar Lotus på sök i korridor med 2 figgar.
Malin och Veggivalpen
Vegas har hittat figgen!

Middag kl 17 och 18.00 var det årsmöte för aussieklubben. Blev ju lyckat med rekorduppslutning, eftersom det var så många på plats redan. Vi fick RAS dokumentet med förslag till förändringar och ombads att ta hem och läsa och komma med idéer till detta.

På kvällarna ville man förstås prata med alla aussiefolk, höra om hur och vad de gör i sina grupper, men det blev inte långa stunder innan man inte orkade längre och morgondagens tidiga morgon gav sig påmind, morgonen är inte min tid direkt…

Lördag och tävling för vårat sökgäng. 100 meter stig, i stort sett vindstilla och mycket tät vegitation med inslag av kärr. Vi fick bedömning av vårat stigarbete, tiden, och Mackan försökte även rita våra hundars slag så vi fick se hur det sett ut. Första gången jag skicade Tijah ut på tomslag över huvudtaget. Första skicket gick hon ut fint och djupt, på återväg drog hon iväg rakt fram i rutan och fick tag på första figgen som låg 50 meter fram i rutan. Skicka åt andra hållet och där hittade hon andra i hörnet. 2 skick och 2 figgar, ja Tijah är inte van att inte hitta figge på sina slag så hon arbetade på och när hon kände sig klar på ena sidan ville hon direkt över på andra, något vi måste träna på att hon inte får dra iväg själv sådär. Tiden gick ut och sista figgen hade vi där vi var på slutet ungefär, den låg på djupet på medvindsidan där alla hundarna hade svårt att gå ut ordentligt.

Vi åkte tillbaka och åt lunch och pratade om vår tävling.

Ut till skogen igen och till ny mark. Ja underbar mark. Vi snitslade en stig upp över en höjd bara rakt ut i skogen, riktigt mysig skog, kuperat med stora stenbumlingar, stup, kullfallana träd, en bäck och vi hittade även en låda. Riktigt inspirerande mark! Tijah fick träning i tomslag och framslag, jag fick ta emot och figgar på återgången som belöning. Mackan var snabb att planera ut figgarna där det behövdes utan att vi förare fick se vad nästa slag skulle ge. Efter detta passet kändes det i kroppen, upp och ner hade vi klättrat och sprungit och kampat med hundar. Vi jobbade som bara den och hundarna älskade det!

Link och Maja i härlig sökskog
Backe upp och backe ner, jobbigt men kul!

Grillmiddag kl 18.30. Skönt med lite senare middag så man hann hem och vända, man vill byta kläder och duscha av sig efter att krälat runt i fästingparadiset. Jag klarade mig men de gillade Liza desto bättre.

Lägrets sista sökpass bjöd åter igen på korridorer, också rolig varierande skog med bra gömslen, stenmurar, ängar och även skog. Tijah fortsattes att tränas på framslag och tomslag och flera figgar i samma ruta. Det senare har hon inga problem med, hon springer gärna ut och söker tills hon hittar. 3 tomslag fick hon och på sista jobbade hon ut och fick en jackpott i form av både Malin och Maja på full djup.

Tijah har jobbat så jäkla bra! Vi har provat det ena nya efter det andra och avancerat i vår sökutbildning. Vi har ju gjort massor med tomslag nu och jag har fått se mycket mera av vad vi ska jobba på.

Mackan, våran instruktör har varit så duktig och hela tiden gett oss utmaningar och planerat kvickt nästa slag. Ja dessa dagar har varit kanon helt enkelt, jag har fortfarnde ett stort lyckorus efter träningen.

Vi avslutade med lunch och fotografering.

Det var massor av sockervindar på plats med nöjda ägare!

Tijah med sina snart 2-åriga valpar
Tijah med sina snart 7 månadersvalpar

Bästaste sockervindar!

Alla sockervindar samlade från aussielägret 2010