Är aussien en frisk ras?

Jo jag brukar påstå det. Kanske för att mina hundar mår bra och inte har några hälsoproblem, en del hör man men man har ju inte mycket underlag på hur resten ser ut och bara för att man hör några fall av något så behöver det inte tillhöra vanligheterna.

I senaste nummeret av Aussie Times publicerades ASCAs senaste hälsoundersökning av vår ras. 612 aussies är med och de är födda mellan 1990-2005. Hundar som alltså är som yngst 6 år. Bra tänkt! 35% av hundarna bor utanför USA, bla 1 svensk och 16 norska fanns med. Inte bara hälsan undersöktes utan också mentalitet och vad hundarna aktiverades med tex.

Så även en del tankar kring resultaten. Mycket intressant läsning för en rasnörd. Hoppas att flera uppfödare finner detta intressant och tar det till sig.

Så vad lider vår ras av?

Extremely common var första kategorin. Om jag förstår rätt så är dessa siffror högre för vår ras än andra rasrena hundar totalt.

MDR1 40%

Allergies 11%

HD fel  10 %

Very common

Missing teeth 9%

Hypothroid 8 %

Hernia,umbilical 5%

Hemangioarcoma 5%

Cataract 4%

Epilepsy 4%

Retained testicles 4%

ED fel 4%

Spondylosis 4%

Common

Bad bites 3%

PPM 3%

Distichiasis 3%

Demodicosis 3 %

Food intolerance 3%

Cruciate ligament rupture 3%

Ear infections 3%

Tails, kinked 2%

Lymphoma 2%

Transitional vertebrae 2%

Laryngeal paralysis 2%

Anal Gland infections 2%

Intervertebral disk disease 2%

Rare

PRA 1%

CEA 1%

Osteochondritis Desicans, shoulder 1%

Inflammatory Blowe Disease 1%

Kidney disease 1%

Lupus 1%

Pancreatitis 1%

Pemphigus 1%

Pelger-Huet Anomaly positive 1%

Urine crystals 1%

Iris coloboma >1%

Cushings >1%

Megaesopahgus >1%

Patellar luxation >1%

Muscular dystrophy >1%

 

Äldsta aussien blev 18,7 år

Högsta dödsorsaken var sjukdom, följt av hög ålder och trauma

58% av dem dog av cancer, hälften av dem lymphoma.

Sadly, som det står rapporteras 64%   having some kind of behavioral issue

Dog issues 32%

Noise phobia 35%

Biting 29%

Shyness 17%

Står även tillagt att noise phobia är känt som starkt nedärvade.

HD felen har inte minskat, ED ökar och med tanke på att inte lika många undersöker ED så finns säkert en högre siffra dolt.

Det avråds även att inte avla på två föräldrar med NBT, borde inte Sverige införa en regel om detta som Finland gjort?

Så även ett högt nummer av tikar med förlossningsproblem. Vår ras är så sunt byggda så de borde inte ha så stora problem som rapporteras.  Använd aldrig en tik i avel igen som fått förlossningshjälp eller har problem med att sköta om sina valpar, det för inte rasen åt rätt håll!

Så med rasens höga andel MDR1 bärare. Upplys att testa alla och avla bort ifrån problemet och de används även ordet urgent i detta fall.

Ja det var en liten sammanfattning. Kanske någon inte tycker att det angår oss i Sverige då undersökningen är gjord på största andelen utländska aussies, men detta är våra hundars släktningar. Alla våra hundar har utländska namn i deras stamtavlor, eller?

Så kan jag inte låta bli att fundera på vart hundar födda efter 2005 är på väg åt för håll.

4 thoughts on “Är aussien en frisk ras?

  1. Det är ju lätt att tro att aussien är frisk om man inte haft problem själv, men du ser ju lite strutsmentaltet på de flesta sjukdomar när de börjar träda fram i en ras. Hur många har gentestat sina hundar för ögonsjukdomar samt MDR1 efter att vi gjorde det? Tror nog att man kan räkna antal hundar på en hand…I de flesta kullar som görs är ju ingen av föräldrarna testade för någon av sjukdomarna, även att det nystades upp en härva i anslutning till kull 2…Så TYVÄRR känns det jäkligt trist att man inte tar sjukdomsbilden på allvar förrän det i stort sett är för sent…
    Å andra sidan känns det ju helt underbart att ha en hund född 2005 som aldrig varit sjuk i stort sett, och som inte har något problem inom uppförandekategorin då 😉

  2. Att kolla MDR1 och andra tester förekommer ganska mycket i resterande Europa.Eftersom vi köpt hundar från andra länder så är det en självklarhet för oss med MDR1,DNA tester.Så när man kollar på en del svenska sidor och endast HD,armbågar och vanlig ögonlys prioriteras ser det lite konstigt ut,som det fattas nåt.De må inte vara bra på att meritera sina hundar och ser på ett annat sätt på hundhållning och aktivering i många andra europeiska länder men they sure sätter hälsan främst!

    Vi kommer kolla alla våra hundar innan de går i avel så gott vi kan och har haft den inställningen hela tiden.Tycker mig se att det blir allt vanligare i Sverige och det är ju skitbra!

  3. Oj vad hög procent MDR1…
    Det och Pelger Hüet har jag testat på Skippo för många år sedan. Borde väl kollas på alla avelshundar.

Comments are closed.