Älva, hon är en klok hund

I onsdags märkte jag att något var knas med Älva, inte riktigt lika pigg som hon brukar vara och så la jag märke till löpet som slutade för ca 2 veckor sedan inte var över. Hmm, har aldrig haft någon hund med livmoderinflammation tidigare men det var förstås det som dök upp i mina tankar. Ingen feber och bara lite allmänpåverkad så jag ville verkligen inte fara iväg till Strömsholms djursjukhus på direkten. Jag ringde och kollade med veterinären här i Enköping och frågade vad de kunde göra, om de kunde ultraljuda. Vi bokade alla fall en tid till torsdag morgon och självklart hade vi åkt akut om det hade behövts tidigare. Jag jobbade förstås natt för att göra det hela mer komplicerat. Men iväg kom vi på morgonen och ultraljudet visade ett förstorat livmoderhorn. Det togs även röntgenbild för att bekräfta förstorad livmoder. Tyvärr var båda deras kirurger på kurs annars hade Älva opererats på plats men nu blev vi remitterade till djursjukhus. Passade även på att ta blodprover innan vi åkte vidare. Jag sponsrar gärna de mindre veterinärmottagningarna i den mån det går. Allt var klart inom en timme och det hade det definitivt inte varit på ett djursjukhus om man kommit in akut. Tyvärr var vi inte ensamma om denna diagnos denna torsdag… Vi fick vänta 2 timmar innan vi fick komma in och då veterinären inte kunde lite på den andra veterinären då hon skrivit “misstänkt” pyometrea så kände hon sig tvungen att skicka oss på ultraljud igen… Där träffade vi Älvas gamla veterinär från tiden med ryggfrakturen, han konstaterade på en minut att det var en pyo. Han blev bekymrad över att vi redan fått den diagnosen och såg till att vi inte behövde betala för denna undersökning, det tackar vi för!! De var inte helt säkra på om Älva skulle hinna opereras under dagen, var ju redan eftermiddag och 2 av de andra med samma diagnos var i mycket sämre skick. Under natten opererar de bara i akuta fall. Älva var stabil, fortfarande ingen feber så hon blev satt på dropp och smärtstillande.

Jag var hemma igen kl 17 och ja aningens trött, paniksov, ja det brukar inte vara så lätt när man både är övertrött, orolig och känner pressen att jag bara hade 2-3 timmar på mig innan det var dags att åka till jobbet igen.

På väg till jobbet ringde de och berättade att de inte hunnit med att operera Älva. Jag var lite lättad måste jag erkänna, eller såg det positiva, att jag skulle hinna sova en stund innan det var dags att hämta henne på fredagen.

Kl 10 på fredagen blev jag väkt av telefonen där de berättade att allt gått bra och eftersom Älva varit i så fint skick innan operationen så borde det inte finns någon anledning till att hon inte skulle få komma hem. 17.30 skulle hon få sista medicineringen och sedan kunde hon åka hem. 17.30 stod jag i väntrummet. Hann inte ens betala innan hon kom ut. Glad att se mig 🙂

Älva är lugn och tyst här hemma. Ja hon får inte göra några hopp eller snabba rörelser förstås. Detta påminde mig om ett samtal för 7 år sedan då Älva va inlagd för sin ryggfraktur. De ringde varje dag och berättade om hur det gick. Vid ett tillfälle berättade veterinären att hon var lugn, jag kontrade väl med att ja då mår hon nog inte så bra. (Ja Älva och de flesta andra aussies är ju allt ifrån lugna, särskilt som 10 månaders hundar.) Men veterinären sa då att “Älva är en klok hund”. Ja man får väl tro vad man vill..

Min kloka Älva !

alva26feb091 alva7feb15