Debut i AKC vallning

Vi har mycket på G här. Fullt upp. Förra helgen njöt vi av det vackra vädret i fårhagen med stängseljobb. Såklart blev det även en del påskmat, måndagen blev en välförtjänt ledigdag från stängseljobbet och då blev det vallningsträning och grillunch. Underbara dagar helt enkelt.

I veckan har två HD/ED resultat blivit officiella också, Tex och Gizmo hade båda HD B och ED ua. Grattis till er! Även min egen Pippi blev i fredags röntgad och jag väntar mig heller inga HD fel där av det jag såg på bilden. Skönt.

I torsdags åkte jag och Maja till Mårtensby för första gången. Det var nämligen inoff. AKC vallningstävling som hjälp för utbildning av domare till denna gren. Hastigt och lustigt hade vi anmält oss och det var ganska nervöst måste jag säga. Komma till ny plats och göra något man aldrig gjort eller sett förut. Vi var 9 deltagare varav 4 st aussies, kul.

Banvandring i all ära men hur ska man veta vilken typ av får man får, hur springiga de är, vart de har dragning någonstans. Nej väldigt svårt att planera nått. Hade heller ingen koll på hur saker och ting bedömdes, vad man får neddrag för osv. Men vi var ju där för att lära oss just detta och för att se hur våra hundar fungerar på ny plats med främmande får. Spännade!

Link och Maja startade 2a och de fick till en fin runda, men med facit i hand så fanns ju där en hel del mer poäng att få pga förar missar. Link blir även väldigt mycket mera “olydig” lyssnar inte lika fint på kommandona. Nu gör han alla fall inga dumheter, men det skulle ju gå så mycket bättre om han bara stannade där hans förare vill. Hans poäng blev dock en bit över godkänt.

Svårast var att få till positionen för hämtet. Grindarna står ju i vägen. Jag vill ju stå brevid med hunden som hon är van vid då jag skickar henne. Men det går inte. Hunden ska vara bakom stolpen och föraren mellan de första och andra stolpen. Svårt att veta innan åt vilket håll man vill göra hämtet innan fåren är placerade och innan man vet var hållhunden ligger.

Jag fick nedrag för dk på hämtet. Dock så lyssnade hon fint på det. Meningen är att fåren aldrig ska byta riktning och vända om, blir ju lite ringningar och stoppningar. Mesta neddraget är dock i slutet då Tijah skulle legat kvar och vaktat fåren undertiden jag öppnar fållan och så neddrag då Tijah springer in i fållan(?) 86/100 poäng blev det med kommentaren: Lydig, lugn, bra hämt. Totalt delad 2:a plats och så vann vi ett tryckt vinglas, något att minnas vår första valltävling med;-) Mycket nöjd över vår runda. Särskilt med Tijahs arbete, fokuserat trots ny plats och nya får. Övriga hundar hade ju faktiskt en hel del vana vid platsen och tränat där förr.

Vi fick köra en till runda med domaren med oss för att få en del tips och kommentarer. Så mycket lyckad kväll och så lärde vi oss mycket också.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gtv7awq9qJM]

Idag har vi äntligen avslutat arbetet med fårhagen och fåren får nu gå i stor hage med massa bete. Vi tog en fika och så åkte vi ut i spårskogen. Jag la ett 1,5-2 km spår till Vegas och ett kortare till Link. Pippi fick ett ca 50 meter av Pia och Tijah ca 400 meter av Malin. Tijah for verkligen fram i spåret, hittade apporterna och spårade så fint! Pippi har ju knappt spårat alls så ingen större förhoppning om henne hade jag. Men hann inte mera än att prova selen så började hon spåra, for i väg utan uppstyrning och hittade tre apporter och en Pia i slutet, verkligen snopen blev jag, tror hon aldrig ens gått ett spår med annan spårläggare, vi gick ju bara nått valpspår förra sommaren och har ju sedan dess bara kört sök. Nu måste jag ju kanske spåra mera trots allt.. hm..

Imorgon väntar agilitydebut för Älva.

4 thoughts on “Debut i AKC vallning

  1. Oh vad ni är duktiga Sanna o tiah, kul att se utvecklingen på så kort tid:-). Grattis också till brorsornas fina röngenresultat!

  2. Tack Sanna:) Tyvärr var vi alla tre riktigt dåliga med kameran i söndags, inget fotande alls..

    Vad roligt att prova på valltävling för första gången! Hoppas ni kom därifrån med massor av kunskap:)

Comments are closed.