Hem Om oss Mina hundar Valpar Kullar Fakta Aktiviteter Blogg Länkar Gästbok

Inga valpplaner just nu!

 

Har du några frågor eller är intresserad av en valp så maila gärna och berätta om dig själv och dina planer för din blivande hund, jag jobbar natt och sover på udda tider så telefonen är oftast avstängd.

susannaskoglund@hotmail.com

All info om tidigare Sugarwind's hundar går att hitta under rubriken FAKTA

Mål med uppfödningen

Mitt mål med uppfödningen är hundar som är helt friska, har social trygghet och då menar jag att de kan vara allt från neutrala i sociala kontakter till utåtriktade, det viktiga är tryggheten i samspel med alla tvåbenta, med en stor nyfikenhet och livsglädje, stor arbetsvilja tillsammans med koncentration och förighet, stor portion av lek och kamplust, helt utan negativ stress och rädslor. De ska till utseendet dessutom inte råda några tvivel om vilken ras de tillhör. Jag önskar en funktionell och välbalanserad extriör med smidighet och drive i rörelserna. Hundar med full kroppskontroll med lagom benstomme, varken finlemmade eller tunga. Ett intensivt, allvarligt uttryck tilltalar mig mera än nallebjörnstypen. Det måste synas att de kan arbeta i timtal och i värme. Pälsen ska vara funktionell och lättskött för en arbetade hund inte polarhundslik. I mina ögon är aussien en vallhund och jag arbetar aktivt för att både bevara och utveckla dessa egenskaper. Egenskaperna som gör en bra vallhund är samma egenskaper som gör en bra arbetshund i vilket område man än väljer att använda och träna sin hund i.

De kommer då fungera utmärkt i de flesta hundsporter.

Självklart kan jag ödmjukt säga att ingen hund når upp till alla dessa krav, men det är något att jobba mot och helheten är förstås viktigast. Vardagen ska fungera och hunden ska må bra både psykiskt och fysiskt.

De hundar jag använder i avel är i största möjliga mån DNA testade för de ärftliga sjukdomar som finns i rasen tex CEA/CH, prcd-PRA, ärftlig katarakt och MDR1. Ett mycket enkelt sett att undvika dessa sjukdomarna på avkommorna. Självklart görs även sedvanliga undersökningar också såsom ögonlysning, HD/ED röntgen. Jag vill veta vad som döljer sig och självklart göra allt jag kan för att undvika defekter hos min uppfödning. Jag stödjer också öppen sjukdomsredovisning i rasen och redovisar självklart mina avkommors resultat, bra som dåliga. Se all info under FAKTA. Prio nummer ett i avel är en frisk hund och en frisk ras!

Du som valpköpare

En Australian Shepherd från min uppfödning passar dig som lever ett aktivt hundliv och har som mål att nå till de högre klasserna på tävling. För dig som vill ha en hund att träna och tävla med i  tex bruks,  tjänstehund, lydnad, vallning, agility och även visa din hund på utställning någon gång. Dessa hundar passar inte som endast sällskapshundar.

Jag är själv en aktiv tävlingsmänniska och tränar och tävlar aktivt just nu mest i sök, spår och vallning med mina hundar.

Jag hoppas på en vidare livslång kontakt även efter valpköpet, jag vill att ni röntgar höftleder och armbågar och deltar på MH.  Självklart finns jag alltid till hands för frågor, problem och hjälp med träning. Självklart anordnas även valp/kennelträffar, vi tränar även tillsammans så ofta tillfällen bjuds. Det är viktigt för mig att få se mina avkommor i jobb för att kunna utvärdera min avel.

Jag vill vara stolt över de hundar som bär mitt kennelnamn därför skulle jag aldrig avla på föräldrar jag inte tror väldigt mycket på själv och har de egenskaper jag värdesätter som tävlingshund.

 

 

Pedigree indicates what the animal should be.
Conformation indicates what the animal appears to be.
But Performance indicates what the animal actually is.

-author unknown-

 

Tips för dig som söker en Australian Shepherd

Rasen skiljer sig en hel del mellan vall-/arbetslinjerlinjer, showlinjer och mixade där emellan. Både extriört och mentalt finns en hel del olikheter. Jag vill att du tänker till vad det är för något du vill använda din hund till och ut efter det sedan söker efter uppfödare och hundar som används inom just ditt område.

Använd dig av rasklubbens uppfödarlista/valpförmedling, de ställer de lägsta kraven man kan tycka att en hund som går i avel bör uppnå. På SKKs hunddata hittar du röntgenresultat och MH. Se till att föräldrarna visar upp bra socialitet och lite rädslor samt skottfasthet. Ska du arbeta med din hund se då till att det finns en stor portion lekslust! Kolla efter vad rasklubben ställer för krav och rekommendationer för valpförmedling. Kolla inte bara på blivande föräldrarna utan även på kullsyskon/familjen, tidigare avkommor osv. Hur ser HD/ED statistiken ut, skotträdsla och tillgänglighet? Fråga uppfödaren om vaktegenskaper, sjukdomar och hälsa. Sådant som är viktigt men ändå inte syns i hunddata. Föräldrarna bör inte heller vara för unga, rasklubbens rekommendation är minst 3 år. Detta för att hinna utvärdera och invänta ev sjukdomar som kan debutera i tidigare ålder tex epilepsi, spondylos och ögonsjukdomar. Ju äldre desto mera utvärderade är föräldrar och deras syskon, för mig är det intressant att se så hunden håller fysiskt i sin kropp (rygg och leder) långt upp i åren, vilket gör att man får en klarare bild av vad som finns i släkten.

Är uppfödaren aktiv inom samma gren som du vill syssla med så är sannolikheten mycket större att ni pratar samma språk. Uppfödaren har förhoppningsvis även mycket kunskaper inom området och kan dela med sig och hjälpa och stödja. Du måste lära dig läsa mellan raderna för alla påstår sig ha världens bästa hundar hemma, det finns även mycket felaktigheter och okunskap, tyvärr. Var noggrann i ditt val av valp och kom ihåg att ni ska leva många år tillsammans.

Vill du har en aktiv sällskapshund med ett sött utseende ber jag dig att söka bland andra raser då en australian shepherd är så mycket mera än en färg, ögonfärg och svanslängd! Läs på om rasens historia!

Hjälp rasen åt rätt håll!!

Stöd de uppfödare som väljer att sammarbeta och följer rasklubben för australian Shepherds riktlinjer och avelsarbete. Valpkullar som följer rasklubbens valphänvisningskrav finns under rasklubbens valphänvisning. Dessa valphänvisningskrav är satta för att följa RAS riktlinjer och utveckla australian shepherden åt rätt håll. Rasen är en vall och brukshund!